Koh-i-noor Hardtmuth přesouvá část výroby do Asie

5. říjen 2005

Největší středoevropský výrobce kancelářských potřeb, českobudějovická firma Koh-i-noor Hardtmuth, zahájila nedávno výrobu tužek a pastelek v Číně.

Do konce roku vyrobí v dceřiné firmě v Nanjingu zhruba deset milionů tužek a pastelek. Příští rok to má být už téměř 25 milionů kusů, což je zhruba 16 procent této produkce dosud produkované v Čechách. "Umožní nám to udržet se mezi dodavateli tuzemských obchodních řetězců. Výroba v Česku jejich ceny už neunese," řekl listu Vlastislav Bříza mladší, odpovídající ve firmě za přesun výroby do Nanjingu. V tamní průmyslové zóně působí stoprocentní dceřiná společnost Koh-i-noor (Nanjing) Stationary CO. Ltd.

Dlouhodobým cílem firmy je do Asie přesunout třetinu výroby. Koh-i-noor do Číny zatím převedl hlavně produkci levnějšího, školního zboží. Dražší umělecké nebo kosmetické tužky, které mohou být přes vyšší náklady vyráběny v ČR, chce udržet v tuzemsku. V Česku by měly zůstat i vývoj, značka a obchodní strategie. Koh-i-noor vsadil na Nanjing v provincii Jiangsu, ležící zhruba 250 kilometrů od Šanghaje po více než dvouleté přípravě. Získal zde souhlas k podnikání na 20 let. Na dva roky je po prvním roce zisku osvobozen od daně z příjmu právnických osob. Navíc v dalších letech je tato daň výhodnější než třeba v Česku. Vynaložené investice zatím činily asi deset milionů Kč. Zatímco materiálové náklady jsou v Asii nižší jen nepatrně, mzdové naopak menší výrazně. Plat nekvalifikovaných dělníků vychází v přepočtu na 2400 korun. Je tedy asi šestkrát levnější než v českých závodech Koh-i-nooru.

"Bez toho, aby se výroba zlevnila na úroveň ostatních firem, se tenhle byznys nedá dělat. To je stejné jako u textilu," říká ekonom Martin Pražák z poradenské firmy Dafi CZ. Podobnou cestu už dříve zvolily i konkurenční korporace jako Faber, Schwan Stabilo nebo Staedtler.

Historie společnosti Koh-i-noor Hardtmuth, která je jedním z nejstarších výrobců školních, kancelářských a výtvarných potřeb na světě, sahá do roku 1790. Nyní je vůbec největším výrobcem svého druhu ve střední a východní Evropě. Ochranná známka Koh-i- noor byla poprvé zaregistrována v roce 1894 a dnes je chráněna v 73 zemích. Společnost vyrábí více než 4500 různých produktů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio