Kmín je dobrý nejenom do bramboráku. Má i blahodárný vliv na naše zdraví
Mezi nejoblíbenější koření u nás patří bezpochyby kmín. Třeba bramboráky, česnečka, guláš a samozřejmě chleba se bez něj neobejdou. Ale věděli jste, že kmín má také mnoho blahodárných účinků na naše zdraví?
Už naše babičky z něj vařily čaj, který zabraňoval nadýmání nebo uklidňoval podrážděný žaludek. Podával se při kašli, bolestech hlavy a pily jej i maminky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka. Stejně dobrý je, pokud špatně spíte nebo chcete zlepšit zrak i pleť.
A jak takový kmínový čaj připravit? Stačí jednu čajovou lžičku rozdrtit ve hmoždíři, zalít čtvrt litrem vody a nechat deset minut louhovat pod pokličkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.