Když V Olších u Miličína na České Sibiři začíná jaro, zima definitivně odchází

11. březen 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Zima pomalu končí a dalo by se říct, že jaro už je za dveřmi. Především to krásné období, kdy se příroda začne probouzet. Což je ideální čas na výlet do přírodní památky V Olších u Miličína. Jedná se o přibližně čtyřhektarové území na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje v oblasti zvané Česká Sibiř.

Česká Sibiř je známá pro své chladné podnebí díky koridoru alpského vzduchu, který sem přináší vysokohorský vzduch. A tak pokud začíná jaro tam, je zima už definitivně u konce.

Celá oblast přírodní památky V Olších je značně podmáčená díky mokřadům. Vytváří je zde protékající Uhádaný potok a četné zdejší prameny. Často tu narazíte na malé tůňky. K místu se dokonce váže báchorka, že tu kdysi projížděl kočár s panstvem, který se celý i s koňmi v mokřadech utopil.

Bahnité prostředí ovšem představuje přímo ráj pro olše. Název přírodní památky „V Olších“ nevznikl náhodou. Olše lepkavé tu rostou nejen mimořádně blízko u sebe, ale navíc jsou letité. Mají chůdovité kořeny, které stromům na vlhkém podloží zajišťují větší stabilitu. Spodní části kmenů vyhlížejí cibulovitě, kořeny často vyrůstají nad povrchem země. Vysoké holé kmeny olší během zimy působí tajemně. Naopak na jaře se olše zazelenají a díky hustému listoví propouštějí málo světla.

Olše mají zajímavé kmeny ve tvaru cibulek

Lokalita má ale ještě jednu zvláštnost. Na podmáčených místech zde roste zkraje jara ve velkých bílých kobercích bledule jarní. A když se povede, že bledule i olše vyraší zároveň, je to skutečně zážitek. Vyskytuje se tu také sasanka jarní, mokrýš střídavolistý nebo blatouch bahenní.

Území bylo vyhlášeno přírodní památkou, a tak se zde nesmíte pohybovat mimo cesty. V každém případě je vhodné vzít si na výlet kvůli vlhku holinky a ideálně i dalekohled, abyste si trsy bledulí mohli dobře prohlédnout a přitom je nepošlapali.

Spustit audio