Když půjdete tiše, možná uvidíte černé čápy. Žijí nedaleko Žďáru nad Sázavou

11. září 2015
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Kolem Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou vede atraktivní naučná stezka. Její první polovina se věnuje baroknímu architektu Santinimu a jeho slavným stavbám, druhá nás zavede do srdce přírody Žďárských vrchů. Je neuvěřitelné, že jen pár kroků od rušné silnice, která protíná celý Žďár, začíná tichá zelená oáza s nevšední faunou.

Přírodní část Naučné stezky pod Zelenou horou je dlouhá dva a půl kilometru a vede lokalitou, které se říká Louky u Černého lesa. „Je to oficiální přírodní památka,“ říká Stanislav Mikule z Regionálního muzea ve Žďáru nad Sázavou. Roste tu například vzácný mechorost srpnatka fermežová. „Ten její výskyt nás řadí mezi lokality evropského významu,“ dodává.

Čtěte také

Velká část stezky vede po dřevěné lávce. Pohodlně tak projdete přes rašeliniště i mokřadní louku. „Objevují se tady také smilkové trávníky, pcháčové louky či tužebníková lada. Když se budete dobře dívat, tak určitě něco z toho najdete,“ slibuje Stanislav Mikule. Na dvou místech stojí dokonce pohodlná vyhlídka s lavičkami.

Zastavení naučné stezky

Samostatnou kapitolou je místní fauna. Při troše štěstí zahlédnete třeba skorce vodního nebo ledňáčka říčního. „Můžete tady potkat i volně žijícího čápa černého,“ říká Stanislav Mikule. V noci sem od kláštera zalétávají netopýři.

Nový rozměr odtud také dostává pohled na barokní dominantu Žďáru nad Sázavou - kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a areál kláštera. Santiniho barokní stavby byly tak promyšlené, že jsou krásné ze všech stran. Takže třeba i přes konventský rybník.

Spustit audio