Katovický kostel s falešnými hodinami

13. říjen 2011

Falešné hodiny, šestnáct starozákonních proroků i farář, který falšoval rodné listy, aby zachránil Židy před popravou. Právě taková historie i zajímavosti jsou spojené s kostelem sv. Filipa a Jakuba v Katovicích.

A pokud městysem Katovice často projíždíte při cestě ze Strakonic na Klatovy, určitě stojí za to se tu na chvíli u kostela zastavit. Stejně jako to udělala etnografa Irena Novotná s redaktorkou Romanou Kostohryzovou.

I takové osudy jsou spojené s kostelem v Katovicích. Až budete stát u kostela a luštit, kolik vlastně ukazují dřevěné hodiny, nezapomeňte se podívat na pranýř a tajemný kámen, oba stojí hned vedle kostela.

Cíl: Kostel sv. Filipa a Jakuba Katovice
Dostupnost:
- městys Katovice se nachází 6 km SZ od Strakonic na hlavní trase Strakonice – Plzeň (Klatovy, Horažďovice), kostel se nachází u hlavní silnice
- do Katovic se dostanete také autobusem (linka Katovice – Strakonice), ze zastávky je to ke kostelu padesát metrů
- v Katovicích staví také vlak (linka Horažďovice – Strakonice), ale od vlakové zastávky ke kostelu je to přes 1 kilometr (deset minut svižné chůze)
Přístupné: zvenku celoročně, uvnitř během pravidelných mší
Vstupné: není
Kontakt: www.katovice.cz
GPS: 49°16'29.225"N, 13°49'40.285"E


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.