Kamerový systém v Prachaticích pomáhá financovat stát

7. červen 2005

Prachatická radnice získala 1,4 milionu korun na projekt městského kamerového systému. Peníze jdou z programu Partnerství 2005 ministerstva vnitra.

Město za ně nakoupí čtyři kamery a centrální řídicí pult, samo bude muset přispět 785.000 korunami. "Spuštění do provozu plánujeme na druhou polovinu roku," řekla ČTK místostarostka Hana Rabenhauptová. Kamery chce radnice umístit především na problematická místa, kde se strážníci potýkají s vandalismem, kapsáři, vykrádáním aut a opilci. "Jedno sledovací stanoviště zřídíme na Velkém náměstí a další na sídlišti. Kameru chceme umístit i na Malém náměstí a ve Zvolenské ulici poblíž plánované kruhové křižovatky," uvedla Rabenhauptová. Radnice společně s městskou policií a s Policií ČR vytypovala celkem 11 míst, které do budoucna kamerami osadí. Radnice o kamery usilovala již před dvěma roky. Tehdy ale město kvůli malému počtu obyvatel nesplňovalo podmínky ministerského programu. "Do budoucna máme v plánu rozšířit systém o další dvě kamerová místa," řekl před časem ČTK ředitel prachatické městské policie Ivo Svoboda.

Kromě Prachatic se do instalace kamer chce letos pustit také sedmitisícová Blatná na Strakonicku. Pověsti posledního statutárního města bez kamerového systému se hodlají zbavit i České Budějovice, ulice krajského města by mělo střežit 21 kamer. Do jejich pořízení investuje město zhruba 15 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio