Kamenolom u Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku má být o tři hektary větší

Pokračování těžby a plány na rozšíření oznámila společnost Kamenolomy ČR. Záměr teď posuzuje Krajský úřad Jihočeského kraje.

Firma Kamenolomy ČR chce pokračovat v těžbě stavebního kamene v lomu Bližná poblíž Lipenské přehrady. Areál u Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku plánuje rozšířit o třetinu. K záměru už se vyjadřují sousední obce i veřejnost…

Denně míří z lomu u Bližné poblíž Lipenské přehrady směrem na Horní Planou a Český Krumlov několik kamionů, které odvážejí vytěžený kámen. Na těžbu i projíždějící nákladní vozy už si místní zvykli, jak v reportáži Petra Kubáta potvrzuje třeba obyvatelka Černé v Pošumaví Lucie Vudyová.

Firma Kamenolomy ČR chce dobývání stavebního kamene ještě rozšířit. Záměr teď posuzuje Krajský úřad v rámci Posuzování vlivů na životní prostředí. Posudek už vydala sousední obec Černá v Pošumaví, doplňuje nezávislá starostka Irena Pekárková.

„My ho vydáváme kladný, protože ta spolupráce je vpořádku. Lom už je tu x let a částečně na pozemcích obce. Obci přijde ročně do rozpočtu od toho lomu 600 tisíc korun. Plus dostáváme ještě nějaké peníze za vytěženost.“

Lom Bližná má v teď rozlohu 9,5 hektaru, firma Kamenolomy ČR ji chce podle záměru zveřejněném na úřední desce Krajského úřadu Jihočeského kraje navýšit na téměř 13 hektarů. Detaily k těžbě má mluvčí společnosti Edita Novotná:

„V návrhu uvedený objem 200 tisíc tun ročně představuje maximální limit, který by byl dosažen pouze v případě, že by v konkrétním roce bylo v okolí realizováno větší množství staveb a zvýšila se poptávka.“

Firma vždy s předstihem informuje obyvatele o plánovaných odstřelech skály. Těch bývá jen několik ročně. Teď jezdí kamiony s kamenem hlavně na stavbu nové cyklostezky mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem. Materiál využila před několika lety i Černá v Pošumaví při stavbě cyklostezky přes hráz.

Kámen se v Bližné těží už od 60. let minulého století. Výhled je na následujících 35 let. Odhad stavebního kamene v lokalitě je necelých sedm milionů tun. Firma těží v lomu biolitickou rulu a krystalický vápenec. Hrubý kámen pak drtí a třídí. Materiál se potom využívá třeba na silnicích nebo při vodohospodářských a inženýrských stavbách.

Po skončení těžby plánuje firma lokalitu zatopit a vytvořit v místě geopark.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online.

autor: Petr Kubát
Spustit audio