K lidem, kteří hledají společníka pro časté výlety do přírody, se hodí západosibiřská lajka

Pochází z ruského Uralu a Západní Sibiře, kde ji lidé chovají především k lovu velké zvěře, ale také jako tažného saňového psa. Své pojmenování získala západosibiřská lajka od ruského slova лаять [lajať], které znamená štěkat. Tito psi totiž po nalezení zvěře hlasitě štěkají.

Západosibiřskou lajku si pořídila Ivana Erbánová, majitelka chovné stanicé Z Malinového keře. „Dlouho jsem hledala vhodné plemeno na internetu, nikdy předtím jsem lajku neviděla. Hodně chodím do přírody, proto jsem chtěla psa, který vydrží dlouhé procházky, bude mi parťákem na kolo a zvládne se mnou i nějakou společenskou událost,“ vysvětluje.

Plemeno je střední velikosti s dobře vyvinutou kostrou a silným osvalením. Psi v kohoutku měří 54 až 60 centimetrů, feny 52 až 58 centimetrů. Hmotnost západosibiřských lajek se pohybuje od 18 do 25 kilogramů, zdatnější psi váží i více.

Západosibiřské lajky Z Malinového keře jsou rozdílně zbarvené. Holly je zlatá s bílými znaky a její dcera Arnica vlkošedá. Objevují se i jiná zbarvení. Psi mají tmavě hnědé oči mandlového tvaru, ocas často bývá silně zkroucen a přitisknut k hřbetu nebo boku, uši mají špičatý tvar.

Lajka je hlavně lovecké plemeno, ale často se chová i jako společenské plemeno. Pes je vyrovnaný, přátelský, důsledný a loajální ke své rodině. Hodí se pro lidi, kteří mu umožní být součástí jejich života, kteří mají rádi aktivní pohyb venku v přírodě.

Učí se snadno, rychle a věrně pro vás cvik udělá

Spokojené lajky najdete u myslivců s větší honitbou i v obyčejné rodině s velkou zahradou nebo v bytě. „Spíše bych ji doporučila majiteli, který má zkušenosti s loveckým psem, nebo již psa měl a ví, jak na výchovu,“ dodává Ivana Erbáková.

Lajka je hlavně lovecké plemeno, ale často se chová i jako společenské. Pes je vyrovnaný, přátelský, důsledný a loajální ke své rodině

V Čechách se západosibiřské lajky využívají ke slídění a lovu drobné zvěře, také na kachny a velmi dobře se uplatní při lovu černé zvěře. Při lovu samostatně pracují, jsou tvrdé, vytrvalé a odolné. Hodí se pro individuální lov i na společné naháňky, kde se uplatní jejich skvělý orientační smysl a schopnost samostatně pracovat na velkou vzdálenost od pána. Hlasitým štěkáním a tancováním kolem zvěře dokáží udržet na místě například postřeleného divočáka do té doby, než přijde pán.

Lajka je vynikající žák. Učí se snadno, rychle a věrně pro vás cvik udělá. Pokud ale chcete opakovat cviky stále dokola, začne se brzy nudit a bude si hledat lepší zábavu. Tvrdé metody se při jejich výcviku obvykle uplatnit nedají. Je třeba projevovat laskavost, hodně chválit příjemným pozitivním hlasem a odměňovat pamlsky.

Začátky výchovy psa jsou časově náročné a tvrdé hlavně na disciplínu a dodržování pravidel pro majitele i celou rodinu, ale vyplatí se to. „Budujete tím vztah se psem. Pokud vás výcvik baví, pak to baví psa. Potom s lajkou můžete složit nejrůznější zkoušky lovecké upotřebitelnosti, poslušnosti a účastnit se psích akcí,“ uzavírá Ivana Erbáková.

Spustit audio