Jitex hodlá v listopadu obnovit výrobu na 100 %

17. říjen 2002

Všechny provozy Jitexu Písek, jemuž srpnové povodně způsobily škodu 360 milionů korun, již obnovily výrobu. Ta však zdaleka ještě nedosáhla 100 procent kapacity. Prvovýroba jede zhruba na 40 až 60 procent a konfekce na 70 procent, řekl ČTK finanční ředitel Jitexu Jan Roušal. Již v listopadu by se podle něho mělo využívání výrobních kapacit v celé společnosti přiblížit 100 procentům.

"Konfekční závody nebyly záplavami zasaženy, ale omezuje je to, že pro ně úplety vyrábí základní závod, který byl zcela pod vodou. Výpadek nedokáže konfekce plně nahradit mzdovou prací," uvedl Roušal. Ten je jedním ze společníků manažerské společnosti Knit, která získala přes 41 procent akcií Jitexu po zkrachovalé firmě Pyrr. Manažeři tak ovládají přes 70 procent akcií Jitexu, protože určité podíly vlastnili i jako fyzické osoby. Za hmatatelnou pomoc po záplavách označil Roušal vedle podpory ze strany dodavatelů a obchodních partnerů dotaci na mzdy zaměstnanců, kteří byli doma se 60 procenty platu. Úřad práce na tyto mzdy přispěl 75 procenty. "Do programu Rekonstrukce můžeme být zařazeni až poté, co budeme mít bankami odsouhlasené úvěry a projekty. Pak teprve můžeme žádat o záruku Českomoravskou záruční a rozvojovou banku," poznamenal finanční ředitel.

Dodal, že banky jsou za současné situace obezřetné a zajímají se i o zajištění nynější angažovanosti. "Zaplaveny byly totiž nejen nemovitosti, ale i zásoby," vysvětlil Roušal. Z důvodu přerušení výroby Jitex nepřišel o žádného zákazníka. "V tuzemsku jsou dodávky odsouhlasovány kvartálně, individuální zakázky pro zahraniční odběratele byly kvůli recesi na nižší úrovni, takže je bylo možné posunout," řekl finanční ředitel.

Společnost letos počítá s meziročním poklesem tržeb asi o 200 milionů korun. Loni činily 1,007 miliardy korun. "Pokles tržeb nebude kvůli povodním, ale kvůli restrukturalizačnímu programu, který jsme zahájili loni v říjnu. Snížili jsme výrobní kapacity a počet zaměstnanců klesl z 2224 na 1610 lidí. Dopad záplav do tržeb dosáhne maximálně 60 milionů korun," uzavřel Roušal.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio