Jihočeští posluchači poznali zákulisí svého rozhlasu

27. duben 2010

Český rozhlas České Budějovice připravil na sobotu 24. dubna od 9.00 do 16.00 Den otevřených dveří ve své budově v ulici U Tří lvů 1. Budovou rozhlasu provázeli lidé, jejichž hlasy jsou důvěrně známé z jihočeského vysílání na frekvenci 106,4 MHz.

Zájemci si prohlédli vysílací pracoviště, rozhlasová studia a nechyběla ani prohlídka unikátního regionálního rozhlasového archivu uchovávajícího zvukové nahrávky od vzniku jihočeského rozhlasového vysílání v roce 1945. Návštěvníci poznali přípravu zpravodajské relace a viděli, jak vzniká pořad.

Ve Studiovém sále jsme připravili hudební program pro veřejnost zdarma. Od 10.00 zahrála dechová kapela Libkovanka, ve 12.00 vystoupil dětský pěvecký sbor Canzonetta a od 14.00 se mohli návštěvníci těšit na Rozhlasový swingový orchestr Českého rozhlasu České Budějovice a jeho sólisty Petru Chebníčkovou, Alenu Čechovou a Jana Kopečného.

Činoherní studio bylo od 11. hodiny místem pro besedu k projektu „Jihočeské zvony“ s redaktorem Janem Kopřivou a mistrem zvuku Markem Svobodou. Od 13 hodin se pak mohli zájemci setkat s hudebním dramaturgem Zdeňkem Voráčem, který pohovořil o hudbě a výběru skladeb do nejposlouchanějšího pořadu Písničky pro radost.

Po celý duben prezentoval Výstavní prostor denní rozhlasové kavárny tvorbu jihočeského fotografa Karla Šlejhara pod názvem „Z reality do snů…“. Výstava zachycuje převážně ženy a dívky od reálného zobrazení až po montáže a snové vize z let 2008 až 2010.

autoři: Tomáš Kollarczyk , Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.