Jihočeští myslivci: Povolení celoročního odstřelu divokých prasat nebyl vhodný způsob regulace

15. únor 2021 16:36

Kvůli masivnímu odstřelu zavládla v tlupách divočáků anarchie, tvrdí myslivci. Divoká prasata budou podle nich dělat škody na zemědělských plodinách dál.

Masivním úbytkem dospělých bachyň se narušila hierarchie v tlupách. Mladá zvěř dělá paradoxně víc škod na zemědělských plodinách než dřív.

„V letošním mysliveckém roce máme k dnešnímu dni odloveno pouze sedm kusů, to neznamená, že bychom nechodili do honitby lovit, nemáme přírůstky,“ říká při pohledu do statistik Pavel Makovička, hospodář mysliveckého spolku Dolní Bukovsko na Českobudějovicku.

Podobná situace je v celém Jihočeském kraji. Potvrdil jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích Pavel Pletka:

„Za myslivecký rok 2018 bylo uloveno v Jihočeském kraji 16 tisíc kusů. Rok následující bylo střeleno 34 tisíc,“ říká Pavel Pletka s tím, že následující sčítání za loňský rok bude jistě menší.

Myslivce motivovalo k odstřelu černé zvěře především zástřelné, které ministerstvo zemědělství zavedlo v roce 2019. Divočáci se můžou lovit celoročně a při jejich lovu je možné využívat - v minulosti zakázané způsoby lovu - tedy například s pomocí přístrojů pro noční vidění.  Tato opatření měla svoje opodstatnění, říká mluvčí ministerstva Petr Vorlíček:

„Vysoce přemnožená populace divokých prasat je problematická nejen z důvodů škod na lesních a zemědělských pozemcích, ale také kvůli riziku šíření afrického moru prasat.“

S masivním odstřelem se podle jednatele Pavla Pletky narušila ale i hierarchie v tlupách prasat. I když je divočáků méně, škody na zemědělských plodinách jsou stále velké.

Myslivci tvrdí, že řešením je změna pravidel lovu. Střílet by se podle nich měla jen mladá zvěře.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio