Jihočeští fotbaloví amatéři si přivydělávají v Rakousku

30. listopad 2005

Jihočeští amatérští fotbalisté hrají v Rakousku fotbal za peníze bez pracovního povolení. V nižších rakouských soutěžích nyní figuruje minimálně 300 jihočeských hráčů.

Na úrovni krajského přeboru dostávají fotbalisté, kteří jsou oficiálně amatéry, měsíční plat v přepočtu nejméně 15.000 korun, píší dnešní Lidové noviny (LN). "Většina hráčů dostává peníze od sponzorů klubu přímo na ruku. Navenek ale vystupují jako ryzí amatéři," řekl LN jeden z fotbalistů, který z jihočeského divizního celku přestoupil do o dva stupně nižší soutěže v Horních Rakousích. Například rakouský vesnický řezník podle listu platí českého hráče a platba neprochází účetnictvím klubu.

V Rakousku podle LN nemá tolik mladých mužů o fotbal zájem. Každá vesnice je ale hrdá na své fotbalové mužstvo a snaží se, aby uhrálo co nejlepší výsledky. Hráči ze sousedních jižních Čech jsou pro ně nejdostupnější. Rakousko se tak nyní vedle prvoligových fotbalistů stává lákadlem i pro mnoho amatérů, kteří dosud hráli jen pro zábavu v jihočeských okresních soutěžích, píše deník. "Hřiště obcházejí takzvaní manažeři, kterým rakouské vesnické kluby nabízejí třeba 100 eur, když jim seženou šikovného českého kluka," řekl LN místopředseda fotbalového klubu v jihočeské Kaplici Jan Rybák. Klub se podle něj může proti takovému odlivu amatérských fotbalistů bránit jen tím, že s hráčem uzavře takzvanou neamatérskou smlouvu; pak může žádat od rakouského týmu odstupné. Podle trenéra třeboňského fotbalového mužstva Petra Svačiny v divizních celcích či na krajské úrovni prakticky chybějí fotbalisté kolem 25 let, a to se projevuje na kvalitě soutěže.

Podle vedoucího legislativního úseku Českomoravského fotbalového svazu Petra Doležala se v nižších rakouských soutěžích živí či přiživuje fotbalem minimálně 500 českých hráčů. I s fotbalisty, kteří si podobně přivydělávají v česko-německém pohraničí, může celkových počet českých hráčů v zahraničí dosáhnout až několika tisíc.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio