Jihočeští chovatelé jsou druzí v produkci masa

22. únor 2006

Jihočeští zemědělci si loni udrželi pozici druhého největšího výrobce masa v zemi.

Předstihli je pouze farmáři ze Středočeského kraje a Prahy, kteří dodali na trh 59.635 tun masa v jateční hmotnosti. Bylo to o zhruba 1600 tun více, než kolik vyprodukovali jihočeští chovatelé. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Výroba masa bez drůbežího se meziročně v Česku snížila o 11,1 procenta na 420.966 tun. Snížení domácí výroby souvisel se zvýšením dovozu masa ze zahraničí. Na jihu Čech bylo přitom podle ČSÚ nejnižší. Produkce masa tam klesla jen o 1,5 procenta.

Jihočeské podniky, donedávna největší výrobci masa v zemi, zvýšily meziročně produkci u všech tradičních druhů masa kromě hovězího a telecího. Výroba vepřového vzrostla loni o více než tři procenta na 47.468 tun a byla druhá nejvyšší v zemi. V ostatních krajích se produkce vepřového masa snížila.

Produkce hovězího masa klesla téměř o devět procent na 10.556 tun. "Chovatelé se v tomto směru chovají tržně. Mladá zvířata na výkrm vyvážejí, neboť ceny v zahraničí jsou pro ně zajímavější než prodej či výkrm v tuzemsku," řekla ČTK ředitelka krajské agrární komory Hana Hricová. Regionu i přesto patří třetí místo za Vysočinou a Pardubickým krajem. Téměř o dvě třetiny však stoupla produkce skopového a o téměř třetinu i jehněčího masa. Skopového dodali Jihočeši na trh celkem 11 tun. Předčili je pouze farmáři ze Středočeského kraje. Jehněčího masa vyrobili 24 tun, což bylo nejvíc v zemi.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio