Jihočeský souhrn

23. červen 2006

Od mostu Jana Palacha k mostu v Elerově ulici ve Strakonicích povede cyklostezka. V současnosti je zpracovávána studie, která má vyhodnotit nejvýhodnější trasu - zda vést stezku po levém nebo pravém břehu řeky Otavy. Jak řekl starosta Pavel Vondrys, stezka by měla být zakomponována do postupně vznikajícího systému cest pro cyklisty.

Velká vyasfaltová plocha plocha před českobudějovickým Výstavištěm se do budoucna promění. Místo kde stávají cirkusy či parkují kamiony, je totiž v územním plánu určeno jako pozemek pro zástavbu. Českobudějovičtí radní se tento týden seznámili s urbanistickou studií této lokality. Náměstek primátora Juraj Thoma uvedl, že každý investor, který by o tuto lokalitu projevil zájem, musí představit své záměry. Ovšem stále jde podle něj zatím jen o investiční záměr. K samotné realizaci je ještě dlouhá cesta.

Vimperská radnice si ohlídá, aby majitelé opravili domy ve Steinbrenerově ulici. Zastupitelé Vimperku rozhodli o prodeji dvou domů ve Steinbrenerově ulici. Chtějí je prodat minimálně za cenu určenou soudním znalcem a smluvně ohlídat, aby budoucí majitelé skutečně investovali do prázdných a zanedbaných budov. Stav sousedního domu je podle starostky Vimperku Stanislavy Chumanové výstrahou.

Společnost Rybářství Třeboň v letošním roce opět nabízí možnost rekreačního rybolovu. Na vybraných rybnících, které spravuje, si tak může zarybařit naprosto každý. Po dobrých zkušenostech z loňské sezony určila společnost k rekreačnímu rybaření pět rybníků: rybník Svět, Staňkovský, Hejtman, Nový Kanclíř a Potrubí pod Ponědražským rybníkem. .

Město České Velenice se rozhodlo bojovat proti narůstající kriminalitě a pořídí si proto kamerový systém. Pro letošní rok bude z rozpočtu uvolněn milion a čtvrt na nákup a instalaci zařízení. Podle slov starosty Českých Velenic Jaromíra Slívy bude monitorovací zařízení prozatím svedeno na referát cizinecké a pohraniční policie. Radnice již oslovila tři firmy, které by měly předložit nabídku jak na instalaci kamerového systému, tak na jeho následný servis. Definitivní rozhodnutí o dodavateli padne 12. července.

Zájemci o indivuální výstavbu rodinných domů v Bechyni mají konečně kde stavět. Město připravilo více než 50 parcel za sídlištěm 5. května směrem na Senožaty.

Českobudějovické Centrum sociálních služeb, které sídlí v penzionu ve Staroměstské ulici, může nyní poskytovat také ošetřovatelskou službu na tzv. ošetřovatelských lůžkách. Českobudějovičtí radní o tuto službu doplnili zřizovací listinu Centra. Náměstkyně primátora Vlasta Bohdalová uvedla, že jde o reakci na nový zákon o sociálních službách, který už nerozlišuje lůžka v domech s pečovatelskou službou, v penzionech a v domovech důchodců. Náměstkyně Bohdalová dodává, že toto řešení bude pro obyvatele penzionu přijatelnější, než jejich případné přesuny do domova důchodců.

V Soběslavi se chystá rekonstrukce centrální kotelny a rozvodů tepla. Přechod od tuhých paliv k plynovému topení přijde celkově na zhruba 50 milionů korun. Během léta by mělo město uzavřít smlouvu o financování akce se Státním fondem životního prostředí. Realizace jedné z největších investičních akcí v novodobě historii města pak podle starosty Soběslavi Jindřicha Bláhy proběhne příští rok.

Odříznutí kusu střechy u soukromého hotelu v Guglwaldu na česko-rakouské hranici je podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka nešťastným vyústěním kauzy, která poškozuje zájmy Jihočeského kraje. Hejtman se proto obrátil dopisem na ministra vnitra Františka Bublana se žádostí, aby v případě podobných problémů na státní hranici byl příslušný kraj aspoň kontaktován, neboť se znalostí prostředí může poskytnout řadu informací v zájmu pozitivního usměrnění bilaterálních jednání a vyhnutí se tak nečekaným a nechtěným řešením.

Špičkoví umělci a vědci se sejdou v Českých Budějovicích. Jihočeská univerzita pořádá 23. mezinárodní kongres Společnosti pro vědy a umění. O české a slovenské vědě a kultuře v mezinárodních souvislostech by mělo diskutovat na 500 odborníků z celého světa. Nad prestižním kongresem přijali záštitu prezidenti Václav Klaus a Ivan Gašparovič. . Kongres začíná v pondělí 26. června.

Dotaci ve výši 2 miliony 200 tisíc korun od Ministerstva informatiky na vybudování hlavní sítě pro vysokorychlostní internet obdrželo město Třeboň. Připojení se tak dočkají nejen obyvatelé tří sídlišť, ale i místních části města, kde se nepodařilo zrealizovat a také nelze technicky zajistit wi-fi síť.

autor: čro čb
Spustit audio