Jihočeský souhrn

15. září 2003

Českobudějovické Sdružení Calla připravuje bohatý program k letošnímu Dni bez aut. Ten se koná 22. září s mottem: "Budoucnost patří šetrné dopravě!". K akci se může přihlásit organizace či město, které během týdne od 16. do 22. září uspořádá jakoukoliv aktivitu na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze.

Částečná kompenzace zaorávek ozimých obilovin a řepky se v těchto dnech stává pro jihočeské zemědělce realitou. Do 29. září mohou na místně příslušné zemědělské agentuře žádat o podporu ve výši 4 tisíce korun na zaoraný hektar. Jak v této souvislosti uvedla ředitelka Regionální agrární komory v ČB Hana Hricová, jde sice o vstřícný krok státu, ale na jihu Čech nejde o stěžejní problém.

Jihočeští zemědělci mají krizovou linku. Loňské povodně, jarní holomrazy a poté letní sucha zapříčinily v regionu nejen špatnou úrodu obilovin a řepky, ale ohrozily i životy skotu. Nepřízeň počasí totiž zavinila obrovský výpadek objemného krmiva a vysušené travní porosty k pastvě nestačí. Navíc na mnoha místech tráva pro druhou seč vůbec nenarostla. Zemědělci proto zvířata, pro která nemají krmení, dávají na jatka. Regionální agrární komora v Českých Budějovicích zřídila proto krizovou linku s číslem 387 411 710. Jejím prostřednictvím si mohou zemědělci vzájemně pomáhat v zásobování chybějícím či naopak přebývajícím jadrným krmivem i stelivem, případně dalšími komoditami.

Máte doma přebytečné šaty nebo bytový textil, který už neupoužíváte? A nechcete aby skončil bez dalšího využítí v popelnici? Pak ho můžete v úterý 16. 9. mezi pátou a půl šestou odpolední přinést na parkoviště aut na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. Zachovalé věci z této sbírky získají charitní domovy a méně majetné rodiny. Ostatní věci budou dál zpracovány.

Zájemci o dotaci z grantového programu, který by měl mimo jiné pomoci ekologicky hospodařícím farmářům při zpracování produktů a jejich uplatnění na trhu, mohou do dneška předkládat své projekty. Jihočeský kraj letos podpoří zavádění technologií zemědělské výroby, které mají příznivý vliv na ekologickou stabilitu krajiny, částkou 2,5 milionu korun.

V září bude mít také jihočeská veřejnost u zubařů možnost preventivních prohlídek zdarma. Do 23. září totiž pokračuje preventivní akce signál pro zdravý usměv. Při prohlídkách lékaři lidem poradí jak správně pečovat o svůj chrup a předá jim malý dáreček - zubní pastu. Seznami lekařů zapojených do této akce, najdete v denících Bohemia a na stránkách www.dentalcare.cz.

Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově zaznamenalo návštěvnický rekord. Včera, v poslední den výstavy děl Salvadora Daliho, sem zavítalo 1529 lidí. Centrum přitom pořádalo den otevřených dveří a vstup byl zdarma.

V Týně nad Vltavou začne 16. září uzavírka mostu přes Vltavu na průtahu městem. Půjde o částečnou uzavírku jednoho jízdního pruhu. Provoz tu bude řízen světelnou signalizací. Důvodem je rekonstrukce mostu. Ta potrvá až do konce května příštího roku.

autor: čro čb
Spustit audio