Jihočeský souhrn

2. červen 2003

Prachatická radnice připravila nový turistický produkt. Jmenuje se Děti ve městě, jeho cílem je seznámit děti a mládež s historií i současností Prachatic a odstartuje dnes při příležitosti dne dětí v prachatickém informačním centru.

První jihočeský hospic, který vznikne v Prachaticích, shání peníze. Podle současných plánů by měl být hospic otevřen zhruba za dva a půl roku s tím, že výstavba začne už letos. Ministerstvo zdravotnictví na letošní rok na prachatický hospic přislibilo dotaci 20 milionů korun. Občanské sdružení Svatého Jana Nepomuka Neumana, které hospic buduje, ale musí sehnat dalších více než 8 milionů.

Dvě hodiny, 5 minut a 40 vteřin. Tak dlouho trvalo Polce Danutě Pytel vykouření 3 gramů tabáku na mistrovství republiky v pomalém kouření dýmky, které se konalo v Prachaticích. Mistrovství se zúčastnilo téměř sedm desítek závodníků z České republiky a Polska. Druhá příčka patří Antonínu Charvátovi z Tachova. K tomu postačil čas 2 hodiny, 4 minuty a 23 vteřiny.

Pouze pět lidí z původně plánovaných třiceti dnes kvůli výpovědi nenastoupí ve sklárně v Chlumu u Třeboně do práce. Sklárny Český křišťál mají nové technologie, které zlevňují výrobu a zvyšují produktivitu. Někteří skláři v ruční výrobě tedy měli dostat výpověď a s nimi i další pracovníci, navázaní na jejich práci. Odborům se však podařilo dohodnout s vedením podniku a celkový počet výpovědí se tak snížil na pouhých pět. Podnik zaměstnává celkem 600 lidí a větší propouštění by negativně ovlivnilo prácovní příležitosti přímo v Chlumu u Třeboně.

V Písku vznikly nové byty. Do 76 nových bytů u výpadovky na Strakonice, které byly rozebrány ještě před začátkem stavby, se koncem června nastěhují jejich noví majitelé.

Od 2. do 18 června bude mezi stanicemi Vodňany - Prachatice nahrazeno pravidelné vlakové spojení autobusovou dopravou. K výluce v železniční dopravě dojde kvůli výměně dvou mostních provizorií a opravě dvou mostů, které poničila loňská srpnová povodeň. Podle slov přednosty volarské stanice Českých drah Jaroslava Koudelky by cestující neměli pocítit žádné problémy.

Oprava mostu v Písku stála méně než byl původní předpoklad. Po předložení konečného vyúčtování celkové opravy mostu, který poničila loňská povoděň, radní zjistili, že se podařilo ušetřit 450 tisíc korun. I tak si oprava vyžádala náklady přesahující 4 miliony korun. Celá oprava této cenné historické památky byla financována z darů píseckých občanů a přátel města.

Dva metry hluboká jáma se objevila na silnici u obce Dráchov na Soběslavsku. Jáma nepředstavuje pouze dopravní problém. Zájem o ni projevili i archeologové a jeskyňáři. Je totiž pravděpodobné, že se pod povrchem silnice nachází historická podzemní chodba.

autor: čro čb
Spustit audio