Jihočeský souhrn

22. květen 2003

Až do neděle můžete na českobudějovicém výstavišti navštívit tradiční výstavu HOBBY. Prezentovat se tu bude více než 600 vystavovatelů hlavně se sortimentem pro kutily, zahrádkáře a chovatele. Letos je výstava rozšířena o stavebnictví a vytápění. V neděli je na programu soutěž voříšků Hobbík 2003.

V rámci výstavy Hobby se v pátek odpoledne v letním amfiteátru představí také Český rozhlas České Budějovice, a to s programem k 80. výročí zahájení rozhlasového vysílání. Program naleznete zde.

Rakouští odpůrci Temelína získali námět, jak právně napadnout fungování jihočeské elektrárny. Podle posudku salcburského profesora Michaela Geistlingera totiž Temelín odporuje arbitrážní smlouvě, kterou uzavřelo bývalé Československo a Rakousko v roce 1926. Podle zdrojů z českého ministerstva zahraničí ale už tato smlouva není platná.

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích se spolupodílí na přípravě soutěže o nejlepší povídku s kriminální zápletkou a česko-německou tematikou. Soutěž vyhlásil pražský Goethe-Institut ve spolupráci s veřejnoprávní televizí ZDF - redakcí detektivního seriálu SOKO Leipzig. Hlavními cenami v soutěži jsou role v seriálu, jazykový kurz v Německu, zajímavé německé CD-ROMy, knihy a kazety. Podmínkou účasti v soutěži je zaslat detektivní povídku v němčině s jakoukoli česko-německou tématikou v rozsahu cca 4 stran do 30. června do Goethe-Institutu.

3. a 4. základní škola na Maredově vrchu v Táboře se slučovat nebudou. Rozhodli o tom při revokaci původního usnesení táborští zastupitelé.

Celkem 170 tisíc korun rozdělí v těchto dnech Jihočeský kraj mezi 42 základních a tři mateřské školy jako příspěvek v rámci programu pro dopravu dětí na dětská dopravní hřiště. Příspěvku se dočkají všichni žadatelé, kteří se o něj přihlásili.

Krajský úřad zřejmě pomůže zadlužené obci Nová Pec u Lipenského jezera. Obec se dostala do problémů ještě za minulého vedení, její dluhy jdou do milionů a má kvůli tomu obstavený majetek. Nová Pec sice po kraji žádala finanční výpomoc, rada kraje ale rozhodla jinak, podle hejtmana Jan Zahradníka půjde o pomoc metodickou.

Rovných 100 let uplyne 21. června od zahájení provozu elektrické dráhy mezi Táborem a Bechyní. O výstavbu této 1. plně elektrifikované trati ve střední Evropě se tehdy zasloužil podnikatel a vynálezce František Křižík. Součástí oslav bude i vydání emise pamětních mincí.

Bohuslav Nauš je teprve druhým člověkem, kterému se za posledních pět let podařilo získat Cenu města Prachatice. Zastupitelé mimo jiné ocenili jeho podíl na založení mnoha naučných stezek a propagaci Šumavy. Cena města Prachatice představuje 30 tisíc korun, pamětní list a věcný dar v hodnotě 1 tisíc korun.

autor: čro čb
Spustit audio