Jihočeský souhrn

1. duben 2003

Noční pohotovost v lékárně v Jindřichově Hradci končí. Od dubna budou moci pacienti dostat v noci léky pouze v lékárně v areálu českobudějovické nemocnice. Většina lékáren v kraji noční provoz ukončila z ekonomických důvodů.

Šest jihočeských obcí má už opět své zastupitele. K sobotním volbám v Hranicích na Českobudějovicku přišlo téměř 52 procent voličů. Největšímu zájmu se těšily volby v Bořetíně na Jinřichohradecku, kde se zúčastnilo 87 % procent a v Kamenném Malíkově. Tady přišlo k volební urně 81 %. O něco nižší účast - 77 % - zaznamenali v Předmíři na Strakonicku, a v Kratušíně a Žárovně na Prachaticku. I tady se ale účast pohybovala nad 70 ti procenty.

Miss dětských domovů se volila ve Strakonicích. První místo získala Božena Lesniaková z dětského domova ve Zvíkovském Podhradí. Druhá skončila Alena Řehořová z dětského domova v Písku. A třetí je Kateřina Niederlová z dětského domova v Humpolci.

V Jindřichově Hradci včera začal velký jarní úklid města. Parkující řidiči proto musejí v čištěných ulicích počítat s dopravními omezeními.

O 4,5 procenta podraží ode dneška voda pro obyvatele obcí zapojených v Cenové unii Pisek. Za kubík vody tak zaplatí - bez DPH - 41 korunu a 29 haléřů. Například občany Českých Budějovic čeká zvýšení ceny vodného a stočného od 15. dubna. Samotná cena zůstává jako loni na 39,94 koruny, ale přibývá k ní ještě paušální platba za vodoměr na patě domu ve výši 70 korun.

Od 1.4.2003 dochází k změnám jízdních řádů na trolejbusových linkách č. 2 a 3. Dodatky změn jízdních řádů jsou k dispozici ve všech předprodejních kancelářích Dopravního podniku města České Budějovice.

V Písku se dnes podruhé setkají zástupci mateřských center z celého kraje. Cílem setkání v centru Kvítek je především výměna zkušeností a postřehů nejen zaměstanců, ale i obyvatelek center.

Policisté začali ve spolupráci s majiteli a vodohospodáři vypouštět rybníky v okolí Malého Ratmírova na Jindřichohradecku. Předpokládají, že v nich naleznou tělo osmiletého Radima Němce, který před více než dvěma týdny za nejasných okolností zmizel, když šel na návštěvu za kamarádem.

Prachatičtí kriminalisté začali stíhat sedm mužů a jednu ženu, kteří v roce 1998 ve Vodňanech a v Českých Budějovicích s pomocí vlastního počítače zasahovali do systémů výherních automatů. Celkem si na neoprávněných výhrách přišli na 130 tisíc korun.

Celostátně hledaného muže zadrželi v neděli večer příslušníci cizinecké a pohraniční policie na hraničním přechodu Dolní Dvořiště. Mladík ze Šumperska, který je podezřelý ze spáchání trestného činu podvodu, se pokoušel vycestovat linkovým autobusem do Rakouska.

autor: čro čb
Spustit audio