Jihočeský souhrn

30. leden 2003

Společnost Maso Planá v Plané nad Lužnicí usiluje o evropské trhy. V masokombinátu rozjeli moderní porážkovou linku a na počátku února chtějí požádat Státní veterinární správu o zařazení do kategorie podniků, které mohou exportovat do zemí Evropské unie. Ředitel společnosti Emil Kasper v této souvislosti připouští, že umístit českou produkci na přeplněné evropské trhy bude velmi obtížné.

0:00
/
0:00

Jihočeský kraj má reálnou naději získat peníze na odstranění některých škod způsobených loňskými srpnovými povodněmi z Fondu solidarity EU, který vyčlenil pro Českou republiku celkem 129 milionů Euro. Podle tiskové mluvčí Krajského úřadu Marii Ptáčkové je důležité, aby kraj ve spolupráci s obcemi získal dostatek potřebných podkladů k vyplacení peněz.

Českobudějovická nemocnice získá od ministerstva zdravotnictví třicetimilionovou dotaci na koupi lineárního urychlovače, který u onkologických pacientů umožňuje přesně zaměřit nádor. Nemocní tak už nebudou nadále převáženi do pražského Motola či jiných nemocnic, které tento přístroj mají. Ministryně zdravotnictví Marie Součková dnes novinářům při návštěvě českobudějovické nemocnice řekla, že vše je připraveno tak, aby brzy mohlo být vyhlášeno výběrové řízení. Cena přístroje se bude odvíjet od jeho výsledku, běžně se pohybuje mezi 60 až 90 miliony korun.

Město České Budějovice využije nabídky soukromé odtahové služby. Radnice tak chce řešit svízelnou dopravní situaci v centru města. Pokyn k odtažení bude dávat Městská policie i Policie PČR v souladu s dopravními předpisy. Vkladem města bude pozemek či prostor pro odtažená vozidla, kde bude umožněn 24 hodinový režim, takže si prakticky kdykoliv může řidič auto odvézt. K dnešnímu dni eviduje správa veřejných statků magistrátu už asi deset nabídek soukromých odtahových služeb. Ostatní firmy mají možnost se v co nejkratší době ještě se svoji nabídkou přihlásit.

Na krajském úřadu byly ve středu vyhlášeny výsledky druhého ročníku literární soutěže Psaní pod Černou věží pro studenty středních škol Jihočeského kraje. Pořádá ji Jihočeský klub Obce spisovatelů a odbor školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu. První místo obsadila Kateřina Rysová, která studuje na Gymnáziu Máchova ve Strakonicích, druhý Miroslav Janíček je z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře a třetí Magdaléna Vyletová je z Gymnázia v Dačicích. Dalších sedm prací pak odborná porota ocenila čestným uznáním.

Mrtvou ženu našel včera řidič v příkopu na rozcestí u obce Kejžlice na Pelhřimovsku. Přivolaný lékař stanovil jako příčinu smrti podchlazení a nařídil provedení soudní pitvy. Policisté na místě nejistili žádné stopy, které by nasvědčovaly podílu cizí osoby na smrti nalezené ženy. Zemřelou 42 letou ženu identifikoval její manžel, který zároveň uvedl, že se žena často zdržovala mimo domov.

V Chrašťovicích na Strakonicku hořela stodola. Oheň způsobil škodu za 80.000 korun. Podle hasičů se s největší pravděpodobností jedná o úmyslné založení požáru. Předběžné vyšetřování zatím vylučuje jako příčinu technickou závadu.

Fotbalisté Českých Budějovic remizovali ve čtvrtek v přípravném utkání na jarní část první ligy v Nymburce s druholigovým Xaverovem 1:1. Jihočechy dostal do vedení ve 30. minutě Aleš Matoušek, čtvrt hodiny před koncem vyrovnal Martin Frýdek.

Ve 36. kole první hokejové ligy prohrál Písek 0:3 na ledě vedoucího Kladna, které tak Jihočechům oplatilo potupnou prohru 1:5 ze začátku roku. Písek se stále drží na osmém místě.

Hokejisté Jindřichova Hradce uštědřili ve druhé lize Nymburku debakl 7:0 a posunuli se opět do čela tabulky skupiny Střed, protože Jablonec prohrál v Havlíčkově Brodu. Na třetí příčku se vyšplhaly Benátky nad Jizerou, které zvítězily v Českém Krumově 7:3 a také proto, že Milevsko prohrálo s Táborem 3:4. Milevsko je tedy čtvrté, Tábor šestý. Ve skupině Západ porazily Strakonice Klatovy 5:2 a toto vítězství je vyhouplo na třetí místo tabulky.

autor: čro čb
Spustit audio