Jihočeský souhrn

2. leden 2003

Dárek předal dnes primátor Miroslav Tetter mamince prvního občánka, který se na Nový rok narodil v českobudejovické porodnici. Maminka Martina Šustra převezme zlatý řetízek s přívěskem, na kterém je datumm narození a znamení zvěrokruhu. Pro dítě je určena plyšová hračka a autosedačka. Prvním Jihočechem narozeným v tomto roce je ale Vladimír Suk z Prachatic, který se narodil včera v půl páté ráno v prachatické porodnici. Toho osobně obdaruje hejtman Jan Zahradník zlatou pamětní mincí.

Česká katolická charita vysílá ode dneška s kasičkami do ulic a domácností koledníky. Tříkrálové sbírky se má v příštích deseti dnech zúčastnit 8450 kolednických skupinek, tedy zhruba 25.000 dětí a mladých lidí. Získané finance budou opět určeny především na stovky místních a regionálních sociálních projektů zaměřených na pomoc starým, nemocným a opuštěným lidem. Loni tak charita získala 37 milionů korun. Většina prostředků zůstává na místech, kde se vybraly: 80 procent peněz se vrací do diecézí, z toho 65 procent zpět do farností. Peníze však mohou lidé posílat také poštovními složenkami nebo prostřednictvím internetového bankovnictví z webové stránky www.trikralovasbirka.cz, a to na číslo účtu 369-369369369/0800, variabilní symbol 777.

Krajský úřad v Českých Budějovicích se rozrostl. Z 258 zaměstnanců má od nového roku v sovislosti s reformou veřejné správy 374 zaměsnanců. Kvůli nedostatečé kapacitě původní budovy se odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví přestěhoval do budovy Podniku výpočetní techniky v Žižkově ulici. Další pracovníci krajského úřadu pak budou v objektu zaniklého Okresního úřadu v Českých Budějovicích. Konkrétně jde o nově vzniklý majetkový odbor a krajský živnostenský úřad.

Obyvatelé Týna nad Vltavou budou i v novém roce platit stejnou částku za odpady, jako v roce uplynulém. Paušální poplatek činí 432 koruny za občana a rok.

Občané Vimperka od nového roku zaplatí o 14 korun více za komunální odpad, což je celkem 300 korun ročně pro fyzickou osobu.

Se svým životem se rozhodl skoncovat 50-ti letý muž z Jindřichohradecka. Ve své garáži zavedl hadici z výfuku auta dovnitř vozu, nastartoval motor, usedl na místo řidiče a začal vdechovat výfukové plyny. Přivolaný lékař mohl už jen konstatovat smrt bez cizího zavinění.

Vyzbrojit se přišel do jednoho bytu ve Strakonicích neznámý pachatel. Po ránu vykopl dveře u bytu v panelovém domě v ulici Na Ohradě. Vnikl dovnitř a odnesl si plastový kufřík, ve kterém byla uložena pistole zn. ČZ vzor 75, ráže 9 mm. Spolu s pistolí odcizil pachatel i dva zásobníky do pistole a 32 nábojů.

autor: čro čb
Spustit audio