Jihočeský souhrn

5. listopad 2002

Značný rozruch způsobilo dnes dopoledne v Táboře několik hasičských a policejních vozidel, která se zapnutými sirénami mířila do areálu firmy Silon v Plané nad Lužnicí. Nedošlo k úniku žádných chemických látek ani k požáru. Jednalo se o plánované cvičení složek integrovaného bezpečnostního systému.

Vláda rakouské spolkové země Horní Rakousy včera schválila v pořadí už desátý balíček opatření proti jaderné elektrárně Temelín. Více než 270.000 eur, které na akci vyčlenilo zemské ministerstvo životního prostředí, poslouží hlavně na financování "informační ofenzívy" vůči české veřejnosti. Horní Rakousy, které sousedí s Jihočeským krajem, vynaloží 196.000 eur na podporu rakouských a českých ekologických spolků, které mají varovat české obyvatelstvo před riziky atomové energie a prosazovat odstavení elektrárny. Ze zbylých zhruba 74.000 eur bude financován zemský zmocněnec pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec, který se převážně zaměřuje proti Temelínu.

Po celé zemi se ve středu v poledne rozezvučí 4000 sirén, aby se prověřil jednotný systém varování obyvatelstva. Nepřerušovaný tón potrvá 140 sekund, informovala dnes na internetu mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Soňa Jindráková. Podle nové vyhlášky ministerstva vnitra se akustické zkoušky konají každou první středu v měsíci.

Dvouletá záruční doba: To je téma besedy pro občany, kterou dnes pořádá Sdružení obrany spotřebitelů České republiky v Českých Budějovicích. Beseda se koná od 16.00 hodin v zasedací místnosti městského zastupitelstva.

Hlavní sezona chatařů a chalupářů skončila a s tím počítají také zloději. V uplynulých dnech vykradli čtyři chaty v rekreační oblasti Hradce u obce Lipí na Českobudějovicku. Odcizili elektrické vrtačky, drobné ruční nářadí, brali keramické džbánky a hodily se jim uložené masové konzervy a další potraviny. Celkově majitelům způsobili škodu přes 28 tisíc korun

Na sidlišti ve Čtyřech Dvorech v Českých Budějovicích se množí krádeže ve sklepích. Zloději se zaměřují nejenom na kola, ale zmizel i malý motocykl Babeta a dokonce uskladněné kompoty a brambory. Policisté upozorňují občany, aby dbali na zamykání domů i společných sklepních prostor a věnovali pozornost pohybu neznámých osob.

Volejbalová extraliga mužů dnes vstupuje do své druhé čtvrtiny. Jihostroj České Budějovice tedy bude hrát opět s Příbramí, a to na domácí palubovce v českobudějovické sportovní hale od 18.00 hodin.

autor: čro čb
Spustit audio