Jihočeský souhrn

15. červenec 2005

Čestice na Strakonicku se budou rozrůstat. V současné době se obec snaží získat pozemky, na kterých by zájemci o bydlení v obci mohly nové rodinné domy stavět. Území vytipované pro budoucí výstavbu má rozlohu asi 12 hektarů. Kromě rodinných domů se počítá i s vybudováním domu s pečovatelskou službou.

Zásady pro prodej městských bytů v Písku doznaly změny. Jak říká starosta města Luboš Průša, je to reakce na zateplování domů. Pokud je provádí město, bude posléze částka, která byla na zateplení vynaložena, promítnuta i do kupní ceny bytu.

Policisté z protikorupční jednotky obvinili celníka ze Strakonic a pracovníka České obchodní inspekce se sídlem v Táboře z toho, že předávali vietnamskému trhovci ze Strážného na Prachaticku informace o chystaných kontrolách. Ten měl za to obviněným platit.

Jihočeské obce, neziskové organizace a další subjekty si letos mohou navýšit své rozpočty o téměř 196 milionů korun. Přesně tolik totiž Jihočeský kraj uvolnil ze svého rozpočtu pro grantovou a dotační politiku. Právě v těchto dnech je možné žádat o dotaci na základě dalších grantových programů, vyhlášených radou kraje.

Pronájem Křišťanovického rybníka koupání neomezí. Obavy, že smlouva mezi obcí Záblatí na Prachaticku a nájemcem 14ti hektarového rybníka omezí rekreační funkce v létě velmi vyhledávané lokality, rozptýlil starosta Záblatí Vladislav Klabouch. Podle něj smlouva obsahuje v tomto směru zásadní ujednání.

Do konce tohoto roku by měl být ukončen provoz Plicní léčebny ve Vyšším Brodě, která patří českobudějovické nemocnici. Místo ve Vyšším Brodě se tak pacienti s onemocněním dýchacích cest včetně tuberkulózy budou léčit přímo v Českých Budějovicích. Co bude s areálem vyšebrodské léčebny dál, vedení nemocnice prý zatím neví.

Oslavou rybníkářství na Třeboňsku a hlavně poctou slavnému rybníkáři jsou dvoudenní Historické slavnosti Jakuba Krčína, které dnes začínají v Třeboni. Dnešní komornější pořady, jako jsou výstavy a koncerty, vystřídají zítra na hlavním třeboňském Masarykově náměstí a v zámeckém parku veselé a bujaré atrakce pro všechny.

V obci Tažovice u Strakonic se v sobotu od 13.00 hodin uskuteční oslavy 110. výročí založení dobrovolného hasičského sboru, ale také 100. výročí od setkání tažovických hasičů s císařem Františkem Josefem. Třetím důvodem oslav je první návštěva jihočeského pohádkového krále Zdeňka Trošky v Tažovicích.

Zřícenina hradu Choustník na Soběslavsku o víkendu ožije. V sobotu se zde konají už tradiční šermířské slavnosti, které pořádá společnost Zikmunda Wintera.

Tuto sobotu se v Nových Hradech konají tradiční Novohradské hradní slavnosti. Program začíná v 10 hodin dopoledne slavnostním průvodem městem.

Suchdol nad Lužnicí zmodernizuje úpravnu vody. Nová technologie na podzim nahradí dosluhující vybavení provozu. Obec na ni z rozpočtu vyčlenila více než 2 miliony korun. Ze současné úpravny je pitná voda už téměř 40 let dodávána nejen do Suchdola, ale i pěti přilehlých obcí. Před pěti lety se zařízení dočkalo částečné stavební rekonstrukce a zkvalitnění vápenného hospodářství.

autor: čro čb
Spustit audio