Jihočeský kraj se připravuje na poslední vlnu kotlíkových dotací

21. leden 2019 07:49

Více než tři miliardy korun uvolní ministerstvo životního prostředí na třetí vlnu takzvaných kotlíkových dotací. Desetina peněz zamíří do Jihočeského kraje. Vyměnit by se za ně mělo přes tři tisíce starých kotlů.

O peníze na výměnu kotlů teď musejí kraje požádat ministerstvo životního prostředí. Nejpozději v říjnu pak spustí příjem žádostí od lidí. Některé kraje avizovaly, že žádosti o kotlíkové dotace začnou přijímat už na přelomu jara a léta.

Jihočeský kraj počítá s podzimním termínem. „Určitě tady neuvidíte fronty žadatelů, kteří budou čekat ráno v sedm, až úředník otevře dveře. My to zase budeme dělat cestou elektronickou a poté do deseti dnů to žadatelé dodají v písemné podobě,“ řekl jihočeský radní Antonín Krák.

Dotaci bude možné čerpat na kotle na biomasu s ruční i automatickou dodávkou paliva, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. Na jejich pořízení můžou zájemci získat podporu ve výši až 127 500 korun.

Novinkou ale je, že už nebudou podporovány kotle na uhlí, a to ani ty kombinované. Podle ministerstva přichází poslední možnost získat na výměnu kotle na tuhá paliva dotaci. Od září roku 2022 bude provoz těchto kotlů zakázaný.

Jihočeši mají o kotlíkové dotace stále velký zájem. Na stovky lidí peníze nezbydou

Na úřad přišlo během rána 650 žadatelů o kotlíkové dotace

Přes 3400 žádostí o kotlíkovou dotaci přišlo od října na krajský úřad v Českých Budějovicích. Už pět měsíců po spuštění druhé výzvy musel úřad jejich příjem zastavit.

Ve druhé výzvě kotlíkových dotací měli Jihočeši největší zájem o tepelná čerpadla. Celkem 49 procent žádostí bylo právě na ně.

V první výzvě rozděloval Jihočeský kraj 293 milionů korun, ve druhé 297 milionů korun. Celkem by se tak za první dvě kola kotlíkových dotací mělo vyměnit šest tisíc kotlů. Z druhé výzvy ještě nejsou všechny žádosti proplacené, Jihočeskému kraji zbývá na účtu zhruba 50 milionů korun.

Krajský úřad proplatí mimo dotační výzvu ještě výměnu 31 kotlů, které nesplňovaly podmínky dotace. Výrobce je totiž označil špatnou emisní třídou. Na to se přišlo až ve chvíli, kdy lidé o dotaci požádali. Protože si kotle nainstalovali v dobré víře, krajský úřad se jim rozhodl výměnu proplatit z vlastního rozpočtu.

Spustit audio

Související