Jihočeský kraj rozdělí 27 rodinám milion z povodňového konta

18. říjen 2013

Lidé z měst a obcí zasažených letošními povodněmi na jihu Čech dostanou v průběhu následujícího měsíce další peníze. Tentokrát půjdou z povodňového konta Jihočeského kraje, na kterém se sešel milion korun. Rozdělí se mezi 27 vytipovaných rodin.

„Do terénu byli vysláni pracovníci, kteří monitorovali a zmapovali situaci jednotlivých rodin. Používali jsme přibližně stejná kritéria; soustředili jsme se na to, kolik místností je zaplaveno, na počet členů v domácnosti, finanční podmínky rodiny.“

„Zohledňovalo se i to, zda nemovitost je pojištěná a zda už lidé dostali nějaké příspěvky třeba od jiných dárců. Dívali jsme se na to, zda ten člověk je opuštěný, nebo má příbuzné, kteří se o něj starají a pomáhají mu,“ přiblížila zohledněná kritéria vedoucí oddělení krizového řízení Jihočeského kraje Marta Spálenková.

24 milionů dostanou hasiči

Mezi sbory dobrovolných hasičů, které zasahovaly při letošních povodních, rozdělí Jihočeský kraj 24 milionů korun. Kraj tyto finanční prostředky získal od ministerstva vnitra. Dostanou je nejenom hasičské jednotky ze zasažených obcí, ale také hasiči z okolních míst, kteří zaplaveným přijeli pomoci.

Peníze podle Marty Spálenkové půjdou na materiálně technické vybavení, které hasiči potřebují právě při povodních. Například na čluny, čerpadla nebo vysoušeče.

Spustit audio