Jihočeský kraj představil v Bruselu strategii pro odstranění následků železné opony

19. červenec 2011

Podaří se do budoucna odstranit důsledky Železné opony? Odpovědi na tuto otázku hledali účastníci konference o Evropském regionu Dunaj Vltava, která se konala 30. června v Bruselu. Právě velký nadnárodní region, který sloučí Horní a Dolní Rakousko, Dolní Bavorsko, Horní Falc a Plzeňský a Jihočeský kraj, má být oním receptem.

Z jižních Čech proto zamířila do Bruselu i početná výprava krajských radních a také starostů řady měst a obcí. Jihočeský hejtman Jiří Zimola představil svou vizi Strategie pro odstranění důsledků Železné opony. Je to především jihočeská iniciativa, se kterou kraj přichází na půdu Evropské komise.

Také předseda Dolnobavorské vlády Heinz Grunwald mu potvrdil, že spolupráce s českými regiony je pro Bavorsko do budoucna velmi důležitá. Poslechněte si v pořadí druhý “Bruselský rozhovor.”

Zda se podaří získat pro tento záměr podporu z nejvyšších míst, o tom bude rozhodovat Evropská komise. Jako nejvyššího poradce a odborníka ale komisaři osloví Dirka Ahnera – generálního ředitele pro Regionální politiku při Evropské komisi.

Na přípravě konference o vznikajícím Regionu Dunaj-Vltava pracovala Jihočeská kancelář v Bruselu několik měsíců, a jak jsme zjistili z kuloárních informací, konference udělala na evropské politiky a diplomaty slušný dojem.

Ředitel jihočeské kanceláře v Bruselu Petr Soukup nejprve pozval všechny účastníky na krátkou procházku mezi mohutnými budovami Evropského parlamentu a také prozradil, proč nikdy nemá v Bruselu dlouhou chvíli.

Účastníky bruselské delegace, v níž kromě krajských činovníků byla celá řada starostů a starostek jihočeských obcí, prováděl Evropským parlamentem Pavel Černoch, jeden z mnoha tisíc jeho zaměstnanců. V Bruselu už pracuje více než 11 let. A i když přijdete do Parlamentu v den, kdy se žádné zasedání nekoná, musíte projít přísnou bezpečnostní kontrolou. A také se Vám může stát, že uvíznete v pěkné mezinárodní tlačenici. To je také důvod, proč tam Pavel Černoch pracuje rád.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.