Jihočeský hejtman udílel Zlaté šupiny, ocenil 7 osobností kraje

30. říjen 2014

Celkem 7 osobností Jihočeského kraje vyznamenal u příležitosti státního svátku 28. října jihočeský hejtman Jiří Zimola. V jízdárně hlubockého zámku ocenil Zlatou šupinou lékaře, spisovatelku, vysokoškolského pedagoga, rektora filmové školy, podnikatelku, hokejového internacionála a čestného předsedu fotbalového Dynama.

Ocenění za významný lékařský, vědecký a pedagogický přínos v oblasti problematiky komplexní péče o dítě převzal profesor Miloš Velemínský.

V letech 1980 až 1997 byl primářem dětského oddělení českobudějovické nemocnice. V roce 1984 založil v Českých Budějovicích první samostatné novorozenecké oddělení v České republice a stal se jeho primářem.

O pět let později začal spolupracovat s nově vzniklou Zdravotně sociální fakultou Jihočeské univerzity, na jejíž půdě významně rozšířil své vědecké aktivity.

Od roku 1998 působil šest let jako proděkan pro vědu a výzkum a poté se stal děkanem. V současné době je vedoucím katedry klinických a preklinických oborů. Provozuje také dětskou ordinaci v Třeboni.

Zlatou šupinu dostala i spisovatelka Markéta Zinnerová. Známé jsou především její knihy Indiáni z Větrova nebo Tajemství proutěného košíku. Cenu dostala za Mimořádný přínos v oblasti umělecké tvorby pro děti a mládež.

Hejtman Zimola oceňoval také akademiky. Cenu za Významné zásluhy při rozvoji školství, dopravy a veřejné správy v Jihočeském kraji převzal Zdeněk Žemlička, který byl prvním děkanem fakulty managementu v Jindřichově Hradci a později pomáhal založit společnost Jikord.

Blanka Milfaitová je známá originálními marmeládami

Zlatou šupinu dostal i Jindřich Goetz - filmový architekt, který je od roku 2007 je rektorem vysoké školy - Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku.

Další dva vyznamenaní jsou z oblasti sportu, a to Zdeněk Čadek, dnes čestný předseda SK Dynamo, a trojnásobný vítěz Stanley Cupu, hokejista Jaroslav Pouzar.

Mezi oceněnými je ještě jedna žena, Blanka Milfaitová, která proslula svou výrobou marmelád. Za svou citronovou marmeládu získala loni nejvyšší ocenění v soutěži The World´s Original Marmalade Awards v Londýně. V roce 2014 svůj úspěch zopakovala a pro své výrobky získala ocenění „nejlepší na světě“.

Udílení Ceny hejtmana se po loňské premiéře konalo letos už podruhé. Jako symbol byla vybrána Zlatá šupina, a to proto, že představuje pomyslný symbol štěstí a koresponduje s rybářstvím, kterým je Jihočeský kraj proslulý.

autoři: Martin Pokorný , sib
Spustit audio