Jihočeské papírny měly loni ztrátu 806 milionů

21. květen 2003

Ztrátou 806 milionů korun skončilo loni hospodaření a. s. Jihočeské papírny (JIP), kterou nyní tvoří pouze JIP - Papírny Větřní a Papírny Vrané, které jsou již několik let v likvidaci.

V roce 2001 měl papírenský holding zisk zhruba 70 milionů korun. Řada dceřiných společností ze skupiny už byla prodána, ale nového vlastníka a.s. JIP - Papírny Větřní se stále nepodařilo najít.

Loňský rok podle generálního ředitele Miloslava Handla ovlivnilo především zpevňování koruny, dále klesající cena magazínových papírů, nižší výkon rozhodujícího papírenského stroje a také neefektivní výroba buničiny, kterou už vedení podniku k 1. září loňského roku zastavilo. "Loňské tržby dosáhly 1,6 miliardy korun, což znamená meziroční pokles o 500 milionů korun," řekl na tiskové besedě Handl. Vysvětlil, že ztráta byla způsobena opravnými položkami ve výši 700 milionů korun. Bez nich by se hospodářský výsledek meziročně zhoršil o 190 milionů korun. Dceřiná společnost JIP - Papírny Větřní má v současnosti dvě divize, a to Roto a Papírna. Papírna vyrobila loni asi 28.000 tun balicích papírů, za které utržila 684 milionů korun. Stěžejní je divize Roto, která loni vyrobila 47.000 tun magazínových papírů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio