Jihočeské mlýny se potýkají s nízkou cenou výrobků

10. březen 2006

Mlýny v Jihočeském kraji dlouhodobě bojují s nízkou prodejní cenou svých výrobků.

Z obchodů je vytlačuje levná konkurence, hlavně od polských a slovenských producentů. Navíc obilí není oproti dřívějšku příliš kvalitní a dobrá pšenice se proto musí dovážet. Firmám tak výrazně rostou náklady, zjistila ČTK mezi mlýnskými společnostmi v kraji.

Společnost Vesco z Veselí nad Lužnicí ročně vyprodukuje kolem 19.000 tun pšeničné mouky. Funguje deset let a moukou zásobuje pekárny v Srníně, Táboře a Jindřichově Hradci. Dovoz levné mouky ze zahraničí firmě neumožňuje nabízet své výrobky v obchodních řetězcích v odpovídající ceně a kvalitě. "Jestliže nakupuji kvalitní potravinářskou pšenici přes 3000 korun za tun u, nejde prodávat mouku v krámě za 2,90 koruny (za kilogram)," řekl jednatel firmy Oldřich Kouba.

Nízké ceny jsou podle odborníků i výsledkem vstupu země do Evropské unie. Navíc obchodní řetězce situaci v zahraničí bedlivě sledují a takřka okamžitě požadují na českých producentech snížení odbytových cen. "Situace se rok od roku zhoršuje, skoro se dá označit za likvidační. Jestliže nám v tom nepomohou patřičné instituce, můžeme podnikání zabalit," řekl ČTK majitel menšího mlýna, který nechtěl být jmenován.

Na jihu Čech působí také společnost Beata v Netolicích na Prachaticku. Ročně nakoupí od zemědělců a semele kolem 26.000 tun obilí. Jako jednu z velkých bolístek vidí její vedení horší kvalitu pšenice ve srovnání s předloňskou úrodou. "Hůř se z ní vymele stejné množství mouky jako dřív," uvedl ředitel společnosti Bohumír Blažek. Kvalitní obilí musí proto mlýn dovážet, což zvyšuje náklady. Za klíčový problém však Blažek podobně jako ostatní výrobci označuje deformaci cen na trhu. "Pokud vás řetězce budou nutit, aby jste jim dodávali mouku za co nejnižš í možné ceny, aby si minimalizovaly ztráty, tak s tím se žít nedá," dodal Blažek.

autor: čro čb
Spustit audio