Jihočeská plynárenská letos zvyšuje tržby

28. duben 2003

Tržby a.s. Jihočeská plynárenská v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhly 1,022 miliardy korun a proti stejnému období loni vzrostly zhruba o 30 milionů.

Z výkazu zisků a ztrát, který ČTK získala z Burzy cenných papírů Praha, vyplývá, že zisk za účetní období činil 161,467 milionu korun. Meziročně se tak zvýšil přibližně o 59 milionů korun.

Aktiva nejmenší z plynárenských společností představovaly na konci prvního čtvrtletí 3,6 miliardy korun. JČP neměla dlouhodobé pohledávky a krátkodobé pohledávky se na celkových aktivech podílely částkou 609,669 milionu korun. Dlouhodobé závazky činily 147,663 milionu korun a krátkodobé 686,843 milionu korun. Všechny závazky byly do lhůty splatnosti. JČP změnila loni organizační strukturu a zavedla procesní řízení. Změny, které jsou výsledkem projektu z roku 2001, by měly zvýšit výkonnost a hodnotu společnosti a připravit ji na liberalizovaný trh. Loňský rok znamenal z pohledu JČP konec období intenzivního investičního rozvoje a začátek konsolidace firmy. Ze 743 obcí na území, kde společnost působí, je jich plynofikováno 274. JČP má základní kapitál 485,523 milionu korun a majoritu v ní získali zahraniční investoři. Rakouská firma Oberösterreichische Ferngas má v dozorčí radě tři zástupce, německý E.ON dva a RWE Gas jednoho. Zbývající tři členové jsou z řad zaměstnanců. Počet členů představenstva JČP, které tvoří výkonní manažeři, se loni snížil z pěti na tři.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio