Jihočeská města si neví rady s neplatiči nájemného

4. říjen 2005

Neplatiči nájemného dluží jihočeským městům milionové částky. Na dlužníky leckdy neplatí ani exekuce či soudní vystěhování.

Pohledávky se městům daří snižovat jen postupně, nové dluhy také v mnoha případech dosáhnou hodnoty vymožených částek. Peníze z většinou regulovaných nájmů pak městům chybějí na opravy či investice do bytového fondu. Vyplývá to z ankety ČTK. Českým Budějovicím dluží obyvatelé na nájemném zhruba osm milionů korun. "Jsou to zejména dlužníci z minulých dob od roku 1992," řekl ČTK ředitel Správy domů Ladislav Volf. Město totiž už většinu bytového fondu privatizovalo a z 15.000 bytů si jich ponechalo jen 1900. Od té doby se pohledávky za nájemníky postupně snižují. Nejvyšší úrovně dosáhl dluh v roce 2003, kdy lidé dlužili za nájem 12,5 milionu. Zhruba dva miliony korun pohledávek jsou podle Volfa takřka nevymahatelné. Mají je totiž na svědomí lidé, kteří už jsou vystěhovaní a nemají prakticky žádné příjmy. Se sociálně slabšími občany proto nyní uzavírá správa bytů smlouvy na dobu určitou a pokud neplatí nájemné, vystěhuje je.

Obyvatelé Tábora nezaplatili za služby spojené s bydlením celkem 17 milionů korun, z toho zhruba 40 procent tvoří dluhy na nájemném. Ročně se podaří vymoci asi 2,5 milionu až tři miliony korun, zároveň s tím ale nájemníci znovu neplatí. "Větší procento neplatičů je z vrstev, které žijí ze sociálních dávek, jsou ale lidé, kteří to berou jako sport. Nezaplatí například před dovolenou a před Vánocemi," řekl ČTK jednatel městské společnosti Bytes Tábor Pavel Dvořák.

Přes pět milionů korun dluhů eviduje Domovní a bytová správa v Písku. "Na všechny, kdo dluží více než 500 korun, bude podán platební rozkaz a následně bude dluh vymáhán přes soukromou exekutorskou kancelář," řekl ČTK vedoucí právního oddělení správy Jiří Houdek. Exekutoři by podle něj mohli městu zpět získat okolo 1,5 milionu korun. Necelé čtyři miliony dluží na nájemném obyvatelé Prachatic. Nad neplatiči nyní visí hrozba volných míst ve speciálních buňkách, kam je může město vystěhovat. "Od té doby nám nepřibývají ti nejhorší neplatiči, kteří neplatí vůbec," řekl ČTK jednatel Městské správy domů a bytů Prachatice Jiří Vejvoda. Spousta lidí ale podle něj využívá mezer v zákonech. Zaplatí vždy po dvou či třech měsících, aby nesplnili podmínku, kdy se po neuhrazení tří a více nájmů může zrušit nájemní vztah.

Jindřichohradecká radnice vymáhá od nájemníků dluhy zhruba tři miliony korun. Jen od začátku roku do července nezaplatili obyvatelé za bydlení 381.000 korun. "Aktuální rok je vždy nejvyšší. Například v roce 1992 činí dlužné nájemné 4000, v roce 1994 pak 27.000 korun," řekla ČTK Martina Pechová z právního oddělení radnice. Na 70 neplatičů nájemného eviduje radnice v Českém Krumlově, za bydlení nezaplatili zhruba čtyři miliony korun. Z celkového počtu bytů v současné době představují neplatiči zhruba 19 procent. "U nájemních smluv na dobu určitou dáváme výstrahu - když nedojde ke zlepšení, nájemní smlouvu neprodlužujeme a požadujeme vyklizení a předání bytu. Tato metoda se zatím jeví jako nejúčinnější," řekla ČTK mluvčí města Jana Zuziaková.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio