Jihočeská energetika tentokrát dividendy nevyplatí

9. květen 2005

Jihočeská energetika a.s. (JČE) poprvé nevyplatí dividendy, ačkoli ještě předloni za jednu akcii vyplácela 35 korun.

Důvody společnost po valné hromadě neuvedla. "Je to rozhodnutí akcionářů," řekl ČTK Tomáš Nováček z odboru podnikové komunikace. Valná hromada rozhodla o přidělení devíti milionů korun do sociálního fondu a 18 milionů do fondu rezerv. Akcionáři také odsouhlasili, že na tantiémách pro členy představenstva a dozorčí rady společnost vyplatí 3,5 milionu korun. Zbylých 334 milionů z loňského zisku ponechá nerozdělených.

Z výroční zprávy vyplývá, že JČE po zdanění klesl zisk o téměř třetinu na 365 milionů korun. Celkové tržby, které jsou hlavním zdrojem zisku podniku, vzrostly o 327 milionů korun na 6,945 miliardy. Distribuční společnost svým koncovým zákazníkům loni prodala 3,73 gigawatthodiny, což znamenalo nárůst o 1,4 procenta. Tržby za prodanou elektřinu meziročně stouply o pět procent na 6,7 miliardy korun.

Společnost loni investovala celkem 739 milionů korun. Více než tři čtvrtiny peněz směřovaly do obnovy distribuční sítě. Mezi významné investice patřila rekonstrukce rozvodny v Dasném a v Prachaticích a transformoven v Domoradicích a Veselí nad Lužnicí. JČE loni zaměstnávala v průměru 1120 lidí. Pracovníkům společnosti se v minulém roce zvýšila průměrná mzda o téměř 2000 korun na 26.287 korun.

Od začátku roku se postavení JČE zásadně změnilo. Společnost už loni odsouhlasila vklady částí podniku do nově založených firem společností v rámci skupiny E.ON, kterými jsou E.ON Distribuce, E.ON Energie a E.ON Česká republika. O obchod a distribuci elektrické energie se nadále budou starat uvedené firmy a JČE se zaměří už jen na správu svých majetkových účastí.

Majoritním vlastníkem akcií JČE je německý koncern E.ON, který drží 98,7 procenta akcií. Základní kapitál společnosti činí 1,916 miliardy korun a její vlastní jmění je 4,65 miliardy korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio