Jih bude vyvážet mléko do Německa

21. červen 2004

Mlékárenské družstvo Jih začne v nejbližší době vyvážet mléko do Německa. Zároveň snížilo dodávky svému hlavnímu odběrateli, mlékárně Madeta.

Zemědělce láká na západ výhodnější výkupní cena mléka. Madeta naopak v obchodu vidí odvetu za to, že se rolníkům nepodařilo získat 36 procent akcií mlékáren. Ty jim přislíbil bývalý ministr zemědělství Jan Fencl.

"Je to nevratný proces, pravděpodobně příští týden bychom měli s německým odběratelem sepsat smlouvu," řekl minulý pátek ČTK místopředseda družstva Zdeněk Houška. Podle něj se zemědělci snažili v zahraničí nalézt lepší podmínky. Zatímco v tuzemsku prodávají mléko za průměrných 7,95 koruny za litr, v Německu za něj dostanou zhruba o 60 haléřů více. Při počátečním množství 14.000 až 15.000 litrů denně to znamená asi 170.000 korun hrubého zisku měsíčně navíc. Snaha zemědělců zvýšit své výdělky se však příliš nelíbí Madetě, která je největší českou mlékárnou. Její generální ředitel Milan Teplý v tisku prohlásil, že se družstvo Jih snaží tímto obchodem oplatit neúspěch při snaze získat podíl v mlékárnách. Přes 36 procent akcií firmy zemědělcům slíbil Fencl na konci svého působení. Převod akcií však pozastavil Fenclův nástupce Jaroslav Palas a nedávno vyšlo najevo, že byly akcie prodány Jihlavským mlékárnám (dnes Moravia Lacto). Zemědělci dali celou věc k soudu, který bude jednat v září. Teplý v návaznosti na aktuální situaci zemědělce upozornil, že při dalším sjednávání podmínek o odkupu mléka budou mnohem tvrdší podmínky. Podle něj krok zemědělců poškozuje jméno Madety u finančních institucí. Houška ale s Teplého tvrzením nesouhlasí a upozorňuje, že nejde o snahu poškodit jméno mlékáren. "Pokud si to pan Teplý vztahuje na sebe, je to jeho problém, pro nás je to pouze otázka ekonomická," řekl Houška ČTK. Podle něj zemědělci dlouho drží v zemi ekonomický smír tím, že akceptují neúměrně nízké ceny, ale se vstupem do unie mohou konečně vyvážet za více peněz. Zároveň upozornil, že poptávka v Německu je velká, a pokud by Madeta nebyla ochotna jednat o oboustranně snesitelných podmínkách, zemědělci nebudou mít problém vyvézt za hranice více. Mléko by měl vozit do Německa český dopravce, kterého v případě nutnosti nahradí německé kamiony. Dohodnuté jsou dokonce i hodiny, kdy budou Němci mléko odebírat. Na jejich území se bude o distribuci starat tamní podnik. Mlékárenské družstvo Jih dodává Madetě asi 60 procent mléka. To je přibližně 300 milionů litrů ročně.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio