Jeho hlas zabrání člověku spěchat, říkal o Františku Nepilovi Miroslav Horníček

3. leden 2021

„Přeji vám dobré a ještě lepší jitro.“ Pamatujete si na tento skvělý pozdrav, kterým nás vítal do nového dne spisovatel František Nepil? Slýchávali jsme jej z ranního vysílání Českého rozhlasu a to byl vždycky zážitek. Archívní ohlédnutí do této doby nám umožní nahrávky aktuálního Vltavínu, které vznikly v šedesátých letech minulého století.

Tou první nahrávkou budou vzpomínky ledaře Jana Lišky a hned poté přijde na řadu vzpomínání samotného Františka Nepila z 11. prosince 1992, které pořídil českobudějovický režisér Ludvík Mühlstein. A i když začíná Nepilovou vzpomínkou na to, jak na vojně dosáhl hodnosti desátníka, bude na zimní a vánoční téma.

Možná si říkáte, Vánoce jsou přece za námi. Jak se to vezme. Oficiálně trvají až do Hromnic, takže jsme pořád vlastně ještě na vánoční vlně. A když to vezmu do důsledku, tak v tomto roce jsou de facto před námi. Takže se máme zase na co těšit, i když už si plno z nás určitě řeklo: Dobře, že ten vánoční chaos máme zase za sebou.

Pokud jste si Vánoce letos, tedy vlastně vloni, nestihli nebo nemohli užít, tak vám tu pohodu přinese právě František Nepil zpět. Ostatně ne nadarmo o něm kdysi řekl Miroslav Horníček, že: "Jeho hlas zabrání člověku spěchat. A teprve potom pochopíme, že jsme vlastně nikam nespěchali a čas, kdy jsme se zastavili s Františkem Nepilem, byl časem dobrým a požehnaným."

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio