JČP má novou čerpací stanici na stlačený zemní plyn

28. květen 2003

První plnicí stanici na stlačený zemní plyn v Jihočeském kraji otevřela dnes v Českých Budějovicích a. s. Jihočeská plynárenská (JČP). Náklady na vybudování stanice, která už od loňského září sloužila pouze pro potřeby JČP, dosáhly osmi milionů korun. Nyní může jejích služeb využívat 24 hodin denně široká motoristická veřejnost. Hlavním zákazníkem však zřejmě budou dopravní firmy.

O využití stlačeného zemního plynu (CNG) uvažuje také Dopravní podnik města České Budějovice. "Průměrná doba plnění je u osobních a užitkových automobilů tři až pět minut, u autobusů se pohybuje do 15 minut. Stlačený zemní plyn má výrazně nižší emise pevných částic i skleníkových plynů a je také podstatně levnější než klasické pohonné hmoty," řekl ČTK Marek Materna z JČP. Cena za kilogram CNG (1,43 m3) činí včetně DPH 14,70 koruny. Jeden metr krychlový zemního plynu odpovídá jednomu litru benzinu Natural nebo 1,2 litru nafty. Na stlačený zemní plyn jezdí v některých západoevropských metropolích celá městská doprava, v České republice je zatím rozšířen hlavně na Moravě.

Náklady na přestavbu jednoho osobního automobilu na pohon stlačeným zemním plynem nepřekročí u typizovaných vozidel částku 60.000 korun a tato investice je návratná po ujetí zhruba 50.000 kilometrů. Do ocelové tlakové nádrže o objemu 70 litrů je naplněno až 17 metrů krychlových zemního plynu. Na toto množství je možné ujet 220 až 250 kilometrů. U přestavěných osobních vozů se zážehovým motorem zůstává zachován i pohon na benzin.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio