JČE klesl pololetní zisk

4. srpen 2003

Distribuční společnosti Jihočeská energetika klesl v pololetí čistý zisk na 314,1 milionu korun z loňských 683,4 milionu.

Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb naopak vzrostly o 3,5 procenta na 3,35 miliardy korun. Vyplývá to z pololetní zprávy o hospodaření společnosti.

Stejně jako celkový zisk propadl za pololetí i provozní profit. Za šest měsíců poklesl v meziročním srovnání o více než 40 procent na 316,4 milionu korun. Celková aktiva společnosti stoupla o šest procent na 8,911 miliardy korun a firma očekává, že se do konce roku zvýší o dalších 400 milionů korun. Do konce roku by společnost měla podle vlastních odhadů vykázat hrubý zisk 556 milionů korun, tedy o 187 milionů méně než před rokem. V Jihočeské energetice drží 34 procent akcií elektrárenská společnost ČEZ, dalších téměř 15 procent má ministerstvo práce a sociálních věcí a 13,3 procenta společnost E.ON. V červnu se však ČEZ dohodl s E.ON na prodeji minoritních podílů n Jihočeské a Jihomoravské energetice výměnou za podíly v Západočeské a Východočeské energetice. Prodat podíly ČEZ nařídil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže poté, co stát na podnik převedl své majetkové účasti v distribučních společnostech.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio