Jaroslav Hutka a Jiří Dědeček v Českém rozhlase České Budějovice

Výběr z vystoupení dvou písničkářů spjatých s přelomovou dobou roku 1989. Připravil Jiří Kasal.

Jaroslav Hutka

Jaroslav Hutka v Českém rozhlase České Budějovice

je jedním z hudebních symbolů období společenských změn po 17. listopadu 1989. S publikem se podělí o klíčové písničky svého repertoáru, moravské lidovky i osobitý humor, kterým v průvodním slově koření svá vystoupení

Narodil se 21. dubna 1947 v Olomouci. Studoval na pražské uměleckoprůmyslové škole, od konce šedesátých let vystupoval jako osobitý písničkář ve dvojicích s Vladimírem Veitem, Hvězdoněm Cignerem a Petrem Kalandrou, později jako sólista. Založil folkové sdružení Šafrán a byl jednou z jeho vůdčích osobností až do zániku Šafránu v druhé polovině 70. let.

Stal se jedním z prvních signatářů Charty 77 a v roce 1978 byl donucen odejít do exilu. Po pádu komunismu se v roce 1989 vrátil do Prahy a brzy se z něj stal kritik české postkomunistické demokracie.

Jiří Dědeček

Básník, písničkář a překladatel Jiří Dědeček

Narodil se v roce 1953 v Karlových Varech, od roku 1964 žije v Praze. Vystudoal knihovnictví a vědecké informace na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku a dramaturgii na FAMU.

Pracoval v Pražské informační službě jako tlumočník z francouzštiny, od té doby je ve svobodném povolání. Roku 1984 se oženil s publicistkou a spisovatelkou Terezou Brdečkovou, s níž má dvě dcery. V letech 1973 až 1985 vystupoval po celé republice jako člen divadla malých forem Burian a Dědeček.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio