Jan Lucemburský, Eliška Přemyslovna, středověcí bubeníci i soutěž tovaryšů z 18. století: tak vypadá slavnost Barchan v Jemnici na Vysočině!

10. červen 2023

Kde je možné během jediného dne zažít atmosféru 14. i 18. století najednou, kde lze potkat Jana Lucemburského, Elišku Přemyslovnu i s fraucimorem a zároveň tovaryše z nejrůznějších řemeslnických cechů? Na jihu Vysočiny, v městečku Jemnice, které v novodobé historii proslavila spíš výroba baleného čaje.

Ctitelé lidové kultury ale vědí, že právě v Jemnici se každý rok v červnu kolem svátku sv. Víta koná unikátní lidová slavnost, která se dostala na seznam národního kulturního dědictví. Jmenuje se Běh o barchan a jde o jednu z nejstarších městských slavností ve střední Evropě.

První písemná zmínka o této slavnosti pochází z roku 1713, kdy její jádro tvořily dovednostní hry a soutěže tovaryšů z různých cechů. A protože v 18. století měli lidé ve velké oblibě historické legendy, promítla se jedna z nich i do tovaryšských her.

Podle ní král Jan Lucemburský vyjel na Moravu bojovat s loupeživými rytíři a svou mladou choť Elišku Přemyslovnu zanechal v Jemnici. Zprávy o tom, jak se mu daří, jí přinášeli poslové, a královna je za to odměňovala nejrůznějšími dárky osobní povahy (punčochy, věnec atd.). Tou nejcennější odměnou byl barchan, neboli barchetový náprsník, a podle něj získala celá slavnost název.

Tovaryši v 18. století přestavovali při dovednostních hrách ony královské posly a ten, který běžel nejrychleji, získal pomyslný královnin barchan. Jan Lucemburský ani Eliška Přemyslovna podle historických pramenů v Jemnici nikdy nepobývali, ale legenda se stala základem dnes už rovněž legendární historické slavnosti. Přímo v Jemnici její průběh zachytila Markéta Ševčíková.

Spustit audio