Jako z hororu. Tohle je opuštěná dětská chirurgie v Pardubicích

16. listopad 2018 06:45

Budova dětské chirurgie vyvolávala tíseň vždycky. Čekárnou, operačním sálem nebo sádrovnou procházely děti se slzami v očích. Objekt vedle hlavní brány je teď prázdný, čeká ho demolice a báli by se tam i dospělí.

Při vstupu do areálu pardubické nemocnice je nemožné přehlédnout budovu bývalé dětské chirurgie. Pavilon číslo jedna stojí hned u hlavní brány. Pokoje, operační sály i ordinace už ale několik let zejí prázdnotou a objekt čeká zanedlouho demolice.

Oddělení dětské chirurgie vzniklo v roce 1967, v  budově byla od začátku existence oddělení lůžková část a o pět let později, v roce 1972, vznikly i ambulance dětské chirurgie. Oddělení dětské chirurgie ve staré budově fungovalo 50 let.

Vyšetřovna na dětském oddělení. Ani žlutá výmalba atmosféru nezachrání

„Ten dům je starší, je to budova č. 1. Není to první budova, která v areálu nemocnice vznikla, byly tu starší budovy, ale ty už v minulosti byly zbořeny,“ vysvětluje Dušan Korel z oddělení komunikace Nemocnic Pardubického kraje. Podle bývalého kronikáře nemocnice Miroslava Vostatka je budova z roku 1902 a byla jedna z prvních v nemocnici vůbec.

Dům duchů

V opuštěných prostorách zůstaly telefony, pracovní obuv, uschlé květiny, pracovní stoly, židle, zdravotnický materiál, časopisy. Některé věci už nebylo potřeba stěhovat. „Tohle je operační sál, pak se tady ty operace zrušily a vozily se na centrální operační sály,“ ukazuje další místnost technik.

Všechno vybavení, které v budově zůstalo, se odstraní a nebude se používat. „To je zastaralé, teď už jsou novější výrobky,“ říká Jaroslav Hýsek a ukazuje na operačním sále na speciální světla. Kolem jsou rozložené staré police, nerezové nádobí. Na chodbách jsou nepoužívané postele.

Demolice bývalé dětské chirurgie začne už v prosinci a potrvá přibližně půl roku. V budoucnu by na jejím místě měla stát budova nového urgentního příjmu.

Pardubická nemocnice v roce 1905. Budova dětské chirurgie je v levé části snímku za vrátnicí
autoři: Josef Ženatý , pta

Související