FOTO: Gočárovy mlýny odhalují útroby
Týden poté, co se zhruba pětistovka lidí tísnila před Automatickými mlýny v Pardubicích ve snaze prohlédnout si zdejší technologii před tím, než bude z mlýnů nenávratně odvezena, se do útrob Gočárova skvostu vypravil tým Českého rozhlasu Pardubice.
Pokud jste se dovnitř nedostali, máte alespoň zprostředkovaně možnost do této stavby nahlédnout.
Ředitel společnosti Unimills Pavel Skřivan nás s mikrofonem a fotoaparátem provedl útrobami Gočárovy stavby a představil jednotlivé fáze výroby mouky.
Mlynářský samospád
Až na výjimky jsou všechny mlýny uspořádány, stejně jako tento, vertikálně. To znamená, že se obilí nejdříve pneumaticky vyžene do nejvyššího patra mlýnů a potom se mezi jednotlivými operacemi pohybuje prakticky samospádem.
V současné době už mlynářská technologie stojí, na začátku příštího roku budou stroje rozebrány a odvezeny. Jak ale ČRo Pardubice ředitel Skřivan prozradil, hned po Novém roce budou pro veřejnost připraveny další prohlídky, kde si ještě bude možné vybavený interiér mlýnů prohlédnout.
Nad dalším osudem samotné stavby v současné době přemýšlí architekti.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka