Jak správně zazimovat zahradní pomocníky, než je dáme do zahradního domku nebo garáže?

25. listopad 2023

Sekačka už naposledy zastřihla trávník, vysbírala listí nebo ho rozsekala na kompostování. Sekačky se spalovacími motory, stejně jako větší vyžínače, křovinořezy nebo řetězové motorové pily je nejvyšší čas zazimovat.

„Před zazimováním všechny zahradní pomocníky řádně očistěte, případně omyjte a nechte vyschnout. Zabráníte tak zbytečné korozi ze zbytků trávy nebo sekaných náletů,“ radí Michal Zbráš, servisní technik a prodejce zahradní techniky v Plzni na Roudné.

„Zkontrolujte i šrouby, zda nejsou povolené. U sekaček vyměňte olej. Většinou po sezóně obsahuje spoustu škodlivých složek, které mohou během odstávky nepříznivě působit na motor. Během zhruba půl roční odstávky se u nového oleje jeho vlastnosti nezmění a na jaře máte ušetřenou práci. Navíc sekačku dobře zakonzervuje. Prohlédněte i sekací nůž, pokud sekačka vibruje, nechte ho vyvážit a naostřit. U větších poškození nože máte dost času objednat si nový.“

Vyjeďte benzín a vyměňte olej

Většina zahradních pomocníků se spalovacími motory používá benzín Natural 95, který obsahuje biosložku. Ta během zimní odstávky může zalepit palivovou soustavu. Nádrž, hadičky, karburátor, membrány, kanálky a na jaře je na problém zaděláno. „Proto doporučuji u všech zahradních pomocníků vyjet benzín. Pokud jenom odsajete nádrž nebo jí vylijete, zůstane stále část v palivové soustavě a může napáchat během odstávky spoustu škod. Můžete ke konzervaci také použít vysokooktanový benzín, kde jsou biosložky minimálně a doplnit kvalitním aditivem, které udrží benzín beze změn i půl roku. Asi nejlepší je zakonzervovat je trochou alkylátového benzínu s názvem Aspen. Neváže na sebe vlhkost a je stálý," radí odborník.

Pokud používáte u řetězových pil tzv. eko nebo bioolej na mazání lišty a řetězu, připravte si vyjetí benzínu nebo u elektrických či akumulátorových pil práci tak, abyste ho spotřebovali. Případně z nádržky vylijte, vyčistěte ji nebo propláchněte benzínem a nahraďte minerálním olejem a ještě chvíli řezejte. Bioolej se zhruba po měsíci nečinnosti začíná rozkládat: „zmedovatí a zhrudkovatí“. Celou mazací cestu tak může ucpat a čerpadlo se přestane otáčet. Mnohdy je potřeba ho pak vyměnit celé.

Dřevorubec při práci (ilustr. obr.)

Akumulátoroví pomocníci

Zkontrolujte také řetězy a lištu. Pokud si lištu položíte na rovný základ, měla by zůstat stát. Měla by být opotřebovaná rovnoměrně z obou stran. Většinou vydrží tři až čtyři řetězy. Otřepy (groty) můžete srazit pilníkem.

U zahradních pomocníků na akumulátory skladujte akumulátory odděleně v místnostech, kde nemrzne. Nejlépe od 10 stupňů Celsia výše. Dobijte je doplna. Jednou měsíčně zkontrolujte jejich kapacitu, případně je opět dobijte. Jinak se může stát, že na jaře nebudou funkční a ztratí i záruku. Správné skladování a dobíjení je většinou ve všech záručních podmínkách. Jejich porušení jde na diagnostice jednoduše zjistit.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio