Jablka před sklizní ošetřete, ve sklepě pak vydrží třeba až do jara

29. srpen 2020

Koncem srpna sklízíme pozdně letní a raně podzimní jablka. Rovnou je zpracujeme nebo ukládáme jen na pár týdnů. Tato jablka už nestihneme ošetřit. Ale ta, která nám ve sklepě mohou vydržet až do dubna, do května, ošetřujeme právě teď. A přímo na stromě.

Raně zimní a zimní jablka, která chceme uskladnit, bychom před sklizní měli ošetřit přípravky proti houbovým chorobám. Těmi, které jsme používali už během roku nebo na začátku sezony.

Proti sazovitosti naprosto spolehlivě účinkuje ošetření některým z fungicidů, likvidujících strupovitost. Plody na stromech před sklizní ošetříme tak, aby do doby sklizně uběhla takzvaná ochranná lhůta přípravku. Tedy doba, kdy bychom ovoce neměli po ošetření trhat a jíst.

Ještě před sklizní bychom jablka měli ošetřit

V sadu touto dobou průběžně sbíráme (a likvidujeme) plody napadené moniliózou. Tyto plody lákají hmyz, který pak přenáší původce moniliózy dál, třeba i na plody zdravé, jen mírně strupaté. Přes stroupky pak choroba ve sklepě pronikne dovnitř, do plodu.

Až přijde čas sklizně raně zimních a zimních jablek, sklízíme raději probírkou. Pěkné velké plody na okraji koruny otrháme, slunce se pak lépe dostane ke zbylým jablkům uvnitř koruny a vybarví je.

Jablka skladujeme ve vybíleném a vysířeném sklepě, v umytých a na slunci usušených bedničkách, stopkou nahoru, jak je pro ně přirozené.

V sadu průběžně sbíráme (a likvidujeme) plody napadené moniliózou

Jaká by měla být správná teplota ve sklepě? „Měli bychom co nejdřív dosáhnout teploty 2 – 4 °C,“ radí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář. „Pomůžeme si tím, že ve sklepě napustíme sud studenou vodou. Můžeme-li sehnat větší množství ledu, sud jím naplníme či doplníme. Další možností je noční větrání (noci už bývají chladné).“

Jablka bychom měli často kontrolovat a probírat, z počátku jednou za týden, poté jednou za 14 dní.

Kdo nemá sklep, ale třeba jen balkon, může jablka skladovat v bedně vyložené polystyrenem. „Zkuste třeba bednu od melounů, vyložte ji polystyrenem, na dno položte mokrou textilii, na ni bedničku s jablky a uzavřete. To ale až bude na balkoně pod 10 stupňů Celsia. I když přijdou mrazíky, taková bedna jablka udrží v pořádku,“ dodává Ivan Dvořák.

Spustit audio