Ivan Mls: Katastr

18. březen 2021

Snažím se vždycky hledět na věci z té lepší stránky. Kupříkladu současná přísná omezení pohybu. Je sice blbé, že nemůžu mimo okres a na procházky či do přírody můžu vyrážet jen v katastru Českých Budějovic, kde bydlím, na druhou stranu, právě díky těmto opatřením jsem si výrazně rozšířil své zeměpisné znalosti. A to taky není k zahození.

Samozřejmě, že k tomu používám moderní technologie. Mám sice doma několik zeměpisných atlasů, pořádný štos turistických map, ale jejich tvůrci se ani náhodou neobtěžovali, aby do nich vyznačili takovou dnes velmi potřebnou věc, tedy hranice katastrů jednotlivých obcí.

Naštěstí jsou tady mapy na internetu, kde stačí zadat název města či obce, a ochotná umělá inteligence vám hezky červeně hranici katastru vytyčí. Takže už vím, že spousta obyvatel sídliště Máj v Českých Budějovicích asi nevědomky porušuje pravidla omezeného pohybu, když vyráží na procházky do lesa  mezi točnou trolejbusů a Zavadilkou – většina tohoto lesního porostu je totiž už mimo katastr Českých Budějovic.

Za to ale Budějčáci mohou s klidem vyrazit přes Dobrou Vodu na východ – ke katastrálnímu území krajského města totiž patří okolí Třebotovic a Kaliště – takže procházky v údolí Dobrovodského potoka či u rybníka Lusný jsou naprosto v pořádku. Samozřejmě, že trochu závidím kolegyni Hance z Křemže – do katastru tohoto městyse spadá vrchol Kletě – takže místní teď mají na nějaký čas horu jen sami pro sebe.

Jen si říkám, škoda, že tenhle lockdown nepřišel někdy v létě – to bych se s největší radostí přesunul na chatu v obci Lipno nad Vltavou. Ta má také zajímavý katastr. Pokud jsou moje chytré internetové mapy přesné, tak bych se mohl kliďánko procházet po břehu jezera až do Přední Výtoně na pravém břehu. A ještě si dělat šprťouchlata z přítele Pavla v Přední Výtoni přebývajícího. Ten má sice v katastru své obce třeba Vítkův hrádek s krásným výhledem na celé Lipensko, ale procházka na břeh Lipna, to už by pro něj bylo přes čáru katastru. 

Přeji hezký den!

autor: Ivan Mls
Spustit audio