Ivan Mls: Banka

30. září 2019

Máte rádi svoji banku? Věřím, že docela určitě. Vždyť je to instituce, která se skoro nezištně stará o vaše finance, pokud v ní tedy nějaké máte.

Hýčká vás nejrůznějšími technologickými vychytávkami, aby se vám utrácelo co nejpříjemněji a nejjednodušeji, zkrátka aby vaše peníze byly v pohybu a neležely jen tak zbůhdarma. Abyste si na ně mohli sáhnout odkudkoli kdekoli. A především samozřejmě úplně bezpečně.

Takže jsem poučen a velice dobře vím, že jen lehkomyslný blázen by nosil pin k platební kartě na stejném místě jako platební kartu, zásadně bych se nepřihlašoval ke svému účtu přes nějakou veřejnou, nezabezpečenou a tudíž potenciálně podezřelou veřejnou wifinu, neodpovídám na maily, v nichž mi nějaký pan Abenguru z Pobřeží Slonoviny nabízí přesypání pár milionů dolarů na můj účet a pro legraci jsou mi phishingové zprávy, které mě vybízejí k zadání indentifikačních bankovních údajů z důvodu provedení kontroly zabezpečení účtu. Bez ohledu na to, zda u dotyčné banky účet mám či nemám.

Ovšem nutno podotknout, že ani moje banka mě nenechá ustrnout a zkouší moji ostražitost průběžným zlepšováním svých služeb. Byť je to možná zlepšování z jejího úhlu pohledu.

Třeba když je člověk léta zvyklý na jednoduchý a spolehlivý typ internetového bankovnictví a banka zavede progresivní novinku. Vysvětlí vám, že je to to nejlepší, co může nabídnout a vy se v tom pak plácáte, než si to nové osaháte a trochu zažijete.

Protože zpravidla to, co bylo funkční a jednoduché, je nahrazeno něčím složitějším, s náročnější grafikou a  balíkem funkcí, které budete používat asi tak často, jako kapitán ropného tankeru pádlo.

Teď zrovna jedno takové období, aspoň z mého pohledu nastalo. Ne že by si to moje banka tak úplně sama vymyslela, původ to má někde v Bruselu, kde kdosi dospěl k názoru, že moje/naše/vaše bankovní transakce by měly být bezpečnější.

A tak mi moje banka začíná nenápadně naznačovat, že bych si měl k obsluze účtu pořídit její aplikaci. Aby to pro mě bylo nejen bezpečnější, ale taky jednodušší a rychlejší… byť i dosavadními metodami se dá udělat průvan na účtu coby dup… 

No, jsem zvědav, jak dlouho asi odolám. Určitě nejméně do té doby, že mi banka sdělí, že potvrzování transakcí prostřednictvím zaslaného esemeskového kódu je finanční pravěk, se kterým ze dne na den skoncuje…

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.