Interaktivní výstava Mraveniště v písecké Sladovně přilákala už přes 5 tisíc lidí

2. leden 2014

Vánoční prázdniny si mohou děti zpestřit na interaktivní výstavě Mraveniště, kde se stanou malými mravenci a potkají také mravence živé. Výstava v písecké galerii Sladovna si získala takovou oblibu dětí a dospělých, že ji prodloužili až do konce tohoto týdne, do 5. ledna. Rodiče se mohou s dětmi do výstavy zapojit nebo je pozorovat z lehátek.

„Hraju si na červeného mravence, tam je sklep černých mravenců a my jim tam krademe vejce. Snažíme se je tam uskladnit a potom mám ďábelský plán, že zahubím všechny černé mravence,“ popisuje v zápalu hry jeden z chlapců.

Mraveniště je na 400 m2 velké a je z barevného kartonu. „Všechny věci, co tady vznikly, jsou postaveny na nějakém reálném základu toho, co vlastně mravenci v reálném životě dělají. Jsou tady kukly, vajíčka od královny, je tady možnost pomáhat královně přemísťovat vajíčka do nějakých pláství,“ vysvětluje autor projektu Vladimír Větrovský.

Mraveniště je podle něj něco mezi bludištěm a sochou. „Když do té sochy vstupujeme, tak se stáváme jakoby miniaturním obyvatelem celé sochy, která nás do sebe pojme, a my se stáváme její součástí. Je hodně barevná, trochu připomíná perníkovou chaloupku,“ popisuje autor mraveniště, malíř Vladimír Větrovský.

Výstavu doplňuje městečko živých mravenců, velkoplošné fotografie autentických mravenců, videoprojekce a pro návštěvníky jsou připraveny i kostýmy mravenců. Výstavu si užívají nejen děti, ale i dospělí.

„Líbí se mi strašně ten materiál, nápad, jak je to udělané,“ potvrzuje jedna z maminek, která přijela i s rodinou z Českých Budějovic.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio