Infrapanely zbaví váš byt plísní a zajistí doma příjemné sálavé teplo

6. únor 2020

Zimní období je zatěžkávací zkouškou pro každý dům. Často se právě v zimě objeví problematická vlhká místa, která se přes léto přirozeně vysušovala. Pokud se jedná spíše o lokální problém, místo náročných stavebních úprav vám s přirozeným vysoušením zdí pomohou elektrické sálavé infrapanely.

Podle Andreje Bokoteje, jednatele Bogo Group s.r.o., je ale možné sálavé infrapanely velmi dobře využít jako hlavní tepelný zdroj pro celý byt. Je to praktické i rychlé, a hlavně se příjemně ohřejete.

Infrapanely fungují na stejném principu využívání infračervených paprsků, jako například velmi oblíbené infrasauny. INFRA vytápění (sálavé) je tvořeno zdrojem, vyzařujícím tepelné paprsky v infračerveném spektru. Stejně jako tepelné sluneční paprsky procházejí vzduchem, aniž by ho svým průchodem zahřívaly a primárně tak ohřívají předměty a nás. Stěny jsou teplejší a nedochází ke kondenzaci. Plísně i vlhkost tak ze stěn přirozeně mizí. Infrapanely jsou proto hojně využívány lokálně v problematických místech.

Infrapanely je možné použít jako hlavní zdroj vytápění celého bytu

Pokud infrapanely slouží jako hlavní zdroj vytápění celé místnosti, případně bytu, je nutné velmi přesně propočítat velikost místnosti, tepelné ztráty i velikost a výkon panelů. Čím větší panel tím větší výkon. Panely se proto musí správně rozvrhnout. Na vytopení místnosti o velikosti 100 m3 bude nutné několik vhodně rozmístěných velkých panelů, zatímco na vytopení koupelny postačí jeden panel 50 x 50 cm.

Infrapanely v domácnosti

Infrapanely se standardně umístí na stěny, ale u dostatečně vysokých místností i na strop, takže ušetříte prostor v okolí stěn. Vyřeší i dekoraci bytu. Na velkou plochu infrapanelu si totiž můžete nechat vyrobit kvalitní potisk s vaší oblíbenou fotografií nebo reprodukcí obrazu.

Praktičnost je hlavní devízou

Na každém sálavém infrapanelu je možné nastavit na termostatu regulaci zvolené teploty. Přístroj se pak sám vypíná a zapíná podle tepelné situace. Z hlediska montáže má umístění sálavých panelů velké výhody díky praktičnosti a rychlosti a díky nízkým pořizovacím nákladům.

Sálavý infrapanel stačí pověsit na stěnu. Panely jsou lehké a je možné je namontovat i na palubky či sádrokartonové desky. Pro představu, největší panel o délce 2 m má hmotnost 9 kg.

Finanční nákladnost provozu radiátorů se pohybuje mezi topením na tuhá paliva a plyn. Velkou výhodou je možnost využívání tzv. „nočního proudu“. Pokud tedy zvažujete vytápění touto cestou, nezapomeňte si včas zajistit co nejvýhodnější odběr elektřiny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.