Hradec má na památky pouze 2,7 milionu

25. květen 2004

Jindřichohradecká radnice může letos rozdělit na obnovu památek 2,73 milionu korun, i když 33 vlastníků památkově chráněných objektů žádalo o téměř 40 milionů.

Město dostane ze státního programu regenerace městských památkových rezervací 1,73 milionu korun a z vlastního rozpočtu přispěje jedním milionem, řekl ČTK starosta Karel Matoušek (ODS). Loni podle něj byla situace příznivější, neboť příděl ze státních prostředků mírně převýšil tři miliony korun.

Zastupitelé proto letos přidělili dotace pouze šesti vlastníkům památkových objektů; čtyři jsou soukromé, jeden patří evangelické církvi a jeden městu. "Dotace jsme poskytli především soukromníkům, sobě (městu) jsme ani moc nenechali," uvedl Matoušek. Část prostředků zůstává v rozpočtu města na nepředvídané havárie a na údržbu památkových objektů, kterou nařídí stavební úřad. Mezi památkovými stavbami, které potřebují trvalou péči, starosta uvedl bývalou jezuitskou kolej, v níž sídlí Národní muzeum fotografie. Navíc v tomto objektu byly odkryty dvě zřejmě zcela unikátní fresky. Dotace letos obdrželi například vlastníci historického domu na Spodním náměstí, dvou objektů v Panské ulici a Langrova domu, v němž sídlí Galerie Inspirace.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio