Hotely se obávají změny DPH

20. září 2004

Přesun ubytovacích služeb do devatenáctiprocentní hranice daně z přidané hodnoty, se kterým se zatím počítá od 1. ledna 2005, by mohl výrazně odradit zahraniční turisty od návštěvy ČR a snížit tak zisky z ubytování.

Obávají se toho hoteliéři a cestovní agentury, které do ČR cizince přivážejí.

Podle nich by mohly ztráty hoteliérů znamenat v některých případech i výraznější propouštění personálu a přechod na jiné podnikání. Stát by na vyšším DPH navíc údajně vůbec nevydělal.

"Všude jinde v Evropě je ubytování v nižší nebo střední sazbě DPH, Evropská unie od ČR navýšení na 19 procent na rozdíl od stravovacích služeb vůbec nepožadovala," řekl ČTK tajemník Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Michal Vebr. Podle něj bude přesun ubytování na vyšší DPH zcela jistě znamenat odliv turistů, kteří si rozmyslí, zda za přibližně stejné peníze navštíví Rakousko či Českou republiku. "ČR láká turisty především na levnou dovolenou. Pokud ceny půjdou nahoru, odradíme je a už se vracet nebudou," řekl ČTK spolumajitel cestovní agentury a sítě hotelů AVE Jiří Drbohlav. Podle něj je pro ČR klíčový právě ten turista, který se do ČR opakovaně vrací. Motivací je potom především cena dovolené. Jenže zkušenosti jsou zatím opačné. Cizince po příjezdu do ČR nečeká jen vyšší DPH na stravování, ale také vyšší daň na služby, které poskytují cestovní kanceláře. Kdyby se přidalo dražší ubytování, bude to znamenat výrazný skok a znevýhodnění ČR oproti okolním státům. Podle Vebra zahraniční společnosti nyní vyčkávají, jak to s vyšší sazbou DPH na ubytování bude. Zároveň již deklarovaly, že pokud ubytování přeskočí z pěti na 19 procent, pošlou do ČR asi o 15 procent méně klientů. Čtrnáct procent DPH, které si stát od navýšení sliboval, by se tak rozplynulo. Prázdné ubytovací kapacity by pro některé hotely mohly znamenat i existenční potíže. "Pokud nebudeme tolik vydělávat, budeme asi muset propustit některé zaměstnance," připustil Drbohlav. Podle něj by si navíc ČR svou jednou zničenou pověst již jen těžko napravovala. Asociace chce proto vyvolat kampaň, která by zvrátila záměr převést ubytovací služby do devatenáctiprocentního pásma DPH. Chce apelovat na poslance a využít změn na jednotlivých ministerstvech. "Chceme, aby DPH zůstalo na pětiprocentní hranici nebo bylo převedeno do nižší sazby než 19 procent," uvedl cíle kampaně Vebr.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio