Hospodářská komora prosazuje registraci firem

29. leden 2004

Jihočeská hospodářská komora (JHK) souhlasí s povinnou registrací podnikatelů, která by zlepšila přístup k informacím o podnicích a umožnila rozšíření služeb pro firmy.

S povinnou registrací podnikatelských subjektů počítá návrh novely zákona o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Poslanecká sněmovna ji bude schvalovat v březnu.

"Podle nás je správné, aby se každý podnikatelský subjekt podílel na podpoře podnikatelské samosprávy, na prosazování zájmů a zajišťování potřeb podnikatelů," řekla ČTK ředitelka úřadu JHK Taťána Kozáková. Vysvětlila, že povinná registrace, která neznamená povinné členství, by komoře umožnila rozvíjet aktivity a podporovat rozvoj podnikání jako celku. "Zároveň bychom nebyli natolik omezeni finančními prostředky," doplnila. Vedle finančního přínosu by povinná registrace firem umožnila také rozšíření kapacity, kterou komora potřebuje pro vyrovnání svých výstupů se standardem zemí Evropské unie. "Zatím neexistuje přístupná databáze fungujících firem. V Jihočeském kraji je sice asi 130 tisíc registrovaných podnikatelů, ale nikdo neví, kolik jich skutečně aktivně podniká," upozornila Kozáková. Navrhovaný registrační poplatek, který bude daňově uznatelnou položkou, činí pro nejmenší firmy 1000 korun. Vzrůstat bude podle velikosti podniku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio