Hospodářská komora prosazuje povinnou registraci podnikatelů

20. únor 2004

Představenstvo Jihočeské hospodářské komory (JHK) podporuje zavedení povinné registrace podnikatelů, které vyplývá z návrhu novely zákona o Hospodářské komoře a Agrární komoře.

ČTK to řekl předseda představenstva JHK Jan Kubeš. Výhody v povinné registraci vidí také ředitelka českobudějovické agrární komory Hana Hricová.

Kubeš připomněl, že ve většině evropských zemí je členství v obchodních a průmyslových komorách povinné. "Někde činnost komory financuje přímo stát, v jiných zemích mají komory aspoň příslušné kompetence při vedení obchodního rejstříku, ověřování dokumentů, vydávání živnostenských listů a koncesí," uvedl Kubeš. V České republice však podle něho komory nejsou vybaveny kompetencemi, kterými by mohly napomáhat zlepšování podnikatelského prostředí a není vyřešen ani způsob jejich financování. Hricová se s Kubešem shoduje v tom, že povinná registrace podnikatelů umožní lepší orientaci v podnikatelské sféře a bude zdrojem informací jak pro státní správu, tak pro podnikatele samotné. "Podnikatelé si tak vytvoří silnou samosprávu, která bude mít možnost efektivně hájit jejich zájmy vůči státní správě, uplatňovat a zohledňovat požadavky firem při tvorbě či úpravě právních norem," upozornil Kubeš. Návrh novely zákona o komorách odmítá Asociace soukromého zemědělství, ale Hricová zatím v jižních Čechách nezaznamenala vyhrocení vztahů mezi soukromými zemědělci a komorou. Návrh novely počítá s tím, že podnikatelé by se u hospodářské a agrární komory povinně registrovali a odváděli roční poplatek, který by byl odstupňovaný podle velikosti firmy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio