Hospodářská komora chce zmapovat trh práce

15. květen 2003

Zmapovat situaci na trhu práce a odhadnout obory, které budou v horizontu pěti let v kraji potřebné, chce pomocí dotazníkové akce Jihočeská hospodářská komora (JHK) ve spolupráci s Jihočeským krajem, zaměstnavateli a úřady práce.

K získání dat slouží dotazník, který zahrnuje celkem 81 profesních skupin. Jeho prostřednictvím JHK oslovila 2500 jihočeských firem.

"Po loňské první akci tohoto druhu se tentokrát Jihočeská hospodářská komora připojila k mezinárodnímu týmu z pohraničí Dolního Rakouska, ČR a Slovenska, který se zabývá problematikou pracovního trhu ve středoevropských souvislostech, a to i s výhledem vstupu kandidátských zemí do Evropské unie. Součástí tohoto mezinárodního projektu se stane i jihočeský průzkum potřeb trhu práce, který získal podporu z programu Phare," řekla ČTK mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Maria Ptáčková. Data od největších zaměstnavatelů sbírají přímo vyškolení tazatelé. Na zpracování údajů se bude podílet Krajská reprezentace Českého statistického úřadu v Českých Budějovicích. "Výsledky průzkumu budou prezentovány ve druhé polovině letošního roku," uvedla Ptáčková a dodala, že při sběru dotazníků pomáhá i Regionální rada odborových svazů, která navíc přislíbila, že bude šířit výsledky průzkumu mezi veřejnost.

Akce bude mít význam pouze v případě, že se podaří zvýšit zájem mladé generace o studijní obory s perspektivou uplatnění v jihočeských podnicích. S využitím poznatků počítá také jeden z projektů Jihočeského kraje, který se zabývá problematikou volby povolání. Sloužit budou rovněž jako podklad při rozhodování o optimalizaci středního a učňovského školství v jižních Čechách.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio